ЕС забрани вноса на стоки от Крим от 25 юни

Европейският съюз забрани вноса на стоки от Крим и Севастопол от 25 юни, се казва в заключителния документ от Съвета на ЕС за Украйна.
Министрите на външните работи от ЕС забраниха и на европейски компании да извършват застрахователни услуги и оказване на финансови услуги за превоз на товари от Крим, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Изключение ще се прави, ако стоките от Крим имат сертификация от украинските власти.

Мерките са първа част от стратегията на ЕС за непризнаване на Крим, чиято разработка започна днес Съветът на ЕС.

Европейски дипломатически източник отбеляза, че тази стратегия не е уникална - подобни мерки действат по отношение на непризнати от ЕС територии като Южна Осетия, Абхазия, Приднестровието или Турската Северна кипърска република.

"След тази мярка ще последват решения в други области, включително политическата, дипломатическата, финансовата и търговската сфера", уточни пред руски журналисти литовският министър на външните работи Линас Линкявичюс.

В "черния списък" на ЕС за Русия вече са включени близък сътрудник на Владимир Путин, базирани в Крим енергийни компании и сепаратистки лидери в Украйна.
Преди 2 дни президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха евентуалното налагане на нови санкции срещу Русия.
Британският първи дипломат Уилям Хейг коментира по-рано, че през седмицата председателят на ОССЕ отново ще има среща с руския президент – от нея, както и от действията на руската страна, ще зависи дали ще бъдат наложени допълнителни санкции, които вече са подготвени.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини