Цветан Василев: Пеевски е поръчал да ме убият за $5 млн.

Австрийската криминална служба се включи в ескалиращата борба между двама големи български бизнесмени, пише в днешния си брой австрийския вестник "Дер Щандард", като в статията се уточнява, че става дума за собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и за депутата от ДПС Делян Пеевски.

Заради смъртни заплахи, получени от един банкер в хотел във Виена, българската прокуратура е била помолена да издаде заповед за задържане на бившия му бизнес партньор, пише журналистът Маркус Бернат.

"Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря". Такъв SMS е получил Цветан Василев във вторник вечерта миналата седмица (17 юни - бел. ред.). Той е бил по работа във Виена, а заплахата идвала от бившия му бизнес партньор Делян Пеевски, твърди самият Василев пред австрийското издание.

Публикацията идва седмица, след като властите в София задържаха трима души по обвинение в опит за убийство на Делян Пеевски. Малко по-късно те бяха освободени от съда заради липса на доказателства, а прокуратурата в крайна сметка се отказа дори да повдигне обвинение. Това е поредна изява на Цветан Василев пред "Дер Щандард" за последната година - банкерът, който избягва медийни изяви в България, на няколко пъти в последните месеци използва австрийското издание, за да отправи от него нападки срещу президента Росен Плевнелиев и Иво Прокопиев, съиздател на "Дневник".

"Дер Щандард" разказва как още на 22 май Василев, един от най-големите, но и най-противоречиви предприемачи в България, е получил телефонно обаждане, отново в хотела във Виена. На банкера било съобщено, че Пеевски търси убиец, чието име вече се знае. Бившият бизнес партньор на Василев щял да плати 5 млн. долара за убийството му.

Банкерът помолил Криминалната служба във Виена да започне разследване. След втората заплаха със SMS институцията се е активизирала. По информация на австрийския вестник Криминалната служба се е обърнала към българската прокуратура с молба да издадат заповед за задържане на Делян Пеевски. "Дер Щандард" обаче уточнява, че не е получил официално потвърждение за това от австрийската служба. По думите на говорителя Марио Хайл не може да се дава информация за издирвания, които не са публични.

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини