ИДИЛ блокира турската външна търговия в Ирак

Сунитите джихадисти от групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) порази турската търговия и износа на страната.
До скоро Ирак бе вторият по големина партньор на Турция (след Германия) във външната търговия. Дневно по около 2 хиляди турски тира превозваха стоки за Ирак и обратно, всеки средно за около 2 500 долара.

През 2013 г. е реализиран износ за 11,8 млрд. долара от Турция за Ирак. През първите 5 месеца на 2014 г. износът е бил 5 млрд. долара. Но след настъплението на ИДИЛ и завземането на редица градове, които са традиционни партньори на турския износ, броят на турските тирове, които превозват стоки и услуги падна под хиляда на ден. ч

Заради кризата в Ирак, която е изключително рискова за превозвачите, цените на превозите скочиха с около 40-50 на сто.

От няколко седмици ИДИЛ държи като заложници около 40 турски шофьори, говори се, че иска 5 млн. долара откуп за тях.

"Пътят на турския износ в Ирак се оскъпи изключително много, стана най-скъпият", коментира президентът на превозваческа фирма Емин Таха, според когото джирото им за последните 10 дни е спаднало повече от 75 на сто. "Страхуваме се, че положението може да се утежни още повече", казва Четин Нухоглу, председател на Дружеството на международните превозвачи.

По думите му на Хабур (главният ГКПП на турско-иракската граница) е сформиран кризисен щаб. "Кризисният щаб заседава през ден. Събират се информациите от превозвачите, които пътуват в региона и се предават на турското външно министерство. Групата за работа с Ирак поддържа постоянна връзка с региона", казва той.

До настъплението на ИДИЛ турските превозвачи ползвали арабски и кюрдски превозвачи, които превозвали турските стоки от Северен Ирак към южните провинции на Ирак. "Но вече и те отказват да пътуват в завзетите от джихадистите сунити райони в Ирак. Буквално сме блокирани, ИДИЛ блокира външнотърговския ни износ", обобщава Четин Нухоглу.

Според Емин Таха обаче в Ирак имат належаща нужда от турските стоки, обречени са на турските стоки. "Очакванията ни са, че макар и бавно, кризата постепенно ще се разреши, мисля, че се работи в тази насока", казва той.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини