Реакции на министерствата след наводненията в страната

Снимка: МС - пресцентър

Министър Адемов разпореди спешни действия на структурите на агенциите за соц. подпомагане във Варна и Велико Търново

По разпореждане на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов екипи на териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане (АСП) и Агенцията по заетостта (АЗ) във Варна от рано тази сутрин оказват съдействие на всички институции, ангажирани с ликвидиране на последствията и щетите от бедствието в квартал Аспарухово, съобщават от правителствената пресслужба. Бюрото по труда насочва безработни за осъществяване на аварийно-спасителни дейности. До момента са изпратени 30 души. Еднократно финансово подпомагане в размер до 325 лв. ще бъде отпуснато на всички лица и домакинства, които имат право на помощта съгласно Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. Средствата се отпускат от Социалното министерство.

Министър Найденов: Всичко, с което разполагаме като техника и личен състав, е на разположение на кризисните щабове

„Всичко, с което разполагаме като техника и личен състав, е на разположение на кризисните щабове“, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов в телефонно включване по БНТ. Командващият на Военноморските сили е в Областния кризисен щаб във Варна. Министър Найденов подчерта, че личен състав и специализирана техника на Военноморските сили от снощи са ангажирани в подпомагане на местните власти в спасителните и аварийно-възстановителни работи. „Имаме ангажирани катери и водолазни екипи, които осъществяват наблюдението, както и спасителни действия в Канал 1 „Море-езеро“, допълни министър Найденов.

Още снощи в 23,03 ч. по искане на МВР самолет C-27J „Спартан” от военно формирование 24900 (Враждебна) извърши полет от летище София до летище Варна за транспортиране на служители на министерството във връзка с усложнената обстановка във Варна. От ВМС с автомобили УАЗ 469 и ЗИЛ-131 оказаха съдействие при евакуацията на хора от наводнения квартал Аспарухово и при отводняването на Военноморска болница. Във военните формирования са извикани военнослужещи, за да получат конкретни задачи по дейностите, свързани с преодоляване на последиците от наводненията.

Министър Данаил Папазов разпореди на структурите към МТИТС да се включат в действията по разчистване и възстановяване на засегнатите от наводненията райони

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов разпореди на структурите от системата на МТИТС да се включат в действията по разчистване и възстановяване на засегнатите от наводненията райони. По-рано през деня, държавният секретар на Министерството на транспорта на Румъния Юлиан Матаке информира заместник-министър Антон Гинев, че румънската страна има готовност при необходимост да окаже помощ с хора и техника.

Техниката на ДП „Транспортно строителство и възстановяване“ е в пълна готовност, като се поддържа координация с местните органи на властта. Аварийни екипи на ДП „Съобщително строителство и възстановяване“ са прокопали тунели за безпроблемно оттичане на водите от язовира до къмпинг „Градина“ в морето, за да не бъдат наводнени хотелите в района. Механизацията на дружеството е в пълна готовност да се включи и в другите кризисни райони. Летище Варна е осигурило помпи, които се използват за отводняване на кв. „Аспарухово”. „Пристанище Варна“ ЕАД също е изпратило техника и човешка сила в жилищния квартал.

„Български пощи“ ЕАД има готовност да предостави 15 легла на останалите без дом в базата си в Ахтопол и 10 легла в почивната база „Слънчев ден“ за период от месец. Ръководството на „Български пощи“ е информирало БЧК, че може да превози безплатно помощи за пострадалите от наводненията.

Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ има готовност да осигури ремонтно-възстановителни групи, които да работят по засегнатата съобщителна инфраструктура.

Поради динамично променящата се обстановка, дежурните екипи на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ са в постоянна готовност за аварийни действия в застрашените места. Компанията има готовност за координирани действия заедно с екипите на Гражданска защита.

Постепенно се възстановява нормалното функциониране на транспорта в страната. Към момента има затруднение при движението на автобусите в района на Варна и Добрич. Служителите на ДАИ работят в постоянно взаимодействие с органите на Пътна полиция за оказване на съдействие за нормализиране на ситуацията.

Все още не е възстановено движението на влаковете в участъка между гарите Царева ливада и Габрово поради паднала скална маса. Пътниците от влаковете, които пътуват в този участък, се превозват с автобуси. Към този момент обстановката в другите участъци на страна е нормализирана и движението на влаковете се осъществява безпрепятствено.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини