Синодът мести епископ Борис в Търново, разреши на Бачковския манастир да има собствен сайт

Бившият игумен на Бачковския манастир ще пребивава в манастир във Великотърновска епархия, считано от 1 юли, реши на свое редовно заседание Светият синод. Решението за преместването на епископ Борис е взето по предложение на Великотърновския митрополит Григорий.

Също от началото на следващия месец Главиницкият епископ Йоан, който досега бе на послушание в Бачковския манастир, е назначен за епископ на разположение на Светия Синод, а на послушание там преминава архимандрит Пахомий. Във връзка с молба на Пахомий и жалба на монах Филарет, братя на Троянския манастир, Синодът реши да бъде извършен финансов одит на Троянската света обител.

Удоволетворена е молбата на на архимандрит Симон, и.д. игумен на Бачковския манастир, да бъде оказана подкрепа за измолване благословение от митрополита на остров Хиос Марко за заснемане на дигитални копия на преписи от съставения от Григорий Бакуриани Устав на Бачковския манастир от ХІІІ век, намиращ се в библиотека "Адамантос Кораис" на Хиос. За целта ще бъде изпратено писмо-молба до архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним.

Удоволетворена и молбата на Симон Бачковският манастир да се сдобие със собствен интернет сайт.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини