Блок в Кърджали се разцепи на две, балконите му виснаха застрашително

Блок в Кърджали се разцепи на две и балконите се пропукаха и провиснаха застрашително. Причината за повредите бе земетресението на 24 май. Блокът се намира на ул.”Отец Паисий”№17 точно срещу едноименното училище. Хората в него днес живеят в постоянен страх,ч е нов трус може да го срине. Те чакат институциите да им подадат ръка, но засега такъв жест няма.

Сагата започва веднага след земетресението, когато жителите на блока забелязват, че той е разцепен на две.Звънят на телефона за спешни повиквания 112. Пристигат пожарникари и спасители. Правят оглед но казват,че специалисти трябва да подготвят предписания.Оглед прави арх.Стоян Гогов. Според него е подала междусекционна фуга. Това е и причина за напукване на балконите. Още в първия работен ден след земетресението живущите от блока внасят в общината изложение с молба да бъде извършено предписание и, ако трябва да бъде сезирана Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. От общината ги препращат към областна администрация. Аргументът бил,че преписката трябва да се задвижи по служебен път от държавните органи.

За Кърджали бг вести областният управител Бисер Николов заяви, че негов ангажимент е да извърши оглед на сградите държавна собственост. Комисия е констатирала щетите по сградата на музея и учителския институт. Взето е решение за обезопасяване.Частните сгради трябва да се обследват от кметовете. Имам информация че община Кърджали е огледала жилищните постройки. Няма проблем да бъде сезирана междуведомствената комисия, каза още Бисер Николов.

От своя страна зам.-кметът по строителството на общината Мухаррем Мухаррем поясни,че живущите в блока трябва да кандидатстват пред междуведомствената комисия самостоятелно.Общината може само да им съдейства.

И докато институциите си прехвърлят топката проливните дъждове напълниха апартаментите на разцепения блок с вода.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини