Четири партии поискаха в един ден предсрочни избори

ДПС обяви, че анализът на евроизборите прави невъзможен пълния мандат на кабинета "Орешарски" и иска избори. Същото искат от ГЕРБ, РБ и ББЦ. БСП е за промяна.
На специална пресконференция лидерът на ДПС Лютви Местан обясни, че са възможни три варианта: избори 2 в 1 до октомври 2015 г., избори догодина по това време, избори последната неделя на ноември или първата на декември на тази година.

Местан подчерта, че предпочитанията на ДПС са към третия вариант - избори до края на годината.

ГЕРБ

В коментар лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съзря, че движението не иска да бъде въвлечено в канала. Той обаче бе категоричен - още утре да започнат консултации при президента за предсрочни избори, ако не - вотът да е 2 в 1 догодина.

Според него БСП и ДПС поставяли капан.

Реформаторски блок

Говорителят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев определи днешната заявка на ДПС за предсрочни избори и разграничението им от левицата като "опит на мафията да се позиционира вдясно".

Реформаторите декларираха, че ремонт на кабинета или сформирането на каквото и да било друго правителство в рамките на този парламент не може да реши проблемите на страната и призоваха за незабавни предсрочни избори.

България без цензура

"Предсрочните избори трябва да са на 26 октомври или най-късно седмица-две след това, за да може да има бюджет, правен от новото правителство", коментира лидерът на ББЦ Николай Бареков.

Предложената дата е по-представителна и по-добра за избор от 7 декември, защото кабинетът, който ще дойде, трябва да има оперативна готовност да разпределя бюджета, а декември е късно, смята той.

Мандатоносителят

Янаки Стоилов от БСП обясни, че като мандатоносители БСП имат друга, по-важна отговорност - да представят важните и конкретни задачи, които е оправдано да продължат живота на правителството и на парламента.
След това да ги разискват с правителството и с партньорите си още следващата седмица.

От това дали ще бъдат възприети, дали ще се постигнат конкретни резултати в предстоящите месеци, ще зависи дали е оправдано и колко да продължи животът на правителството и на парламента.

"Да внимаваме да не предозираме кафетата, за да не развалим сърцето", препоръча още Янаки Стоилов по повод думите на Местан, че ще продължи политиката на "пиене на кафе", за да има диалог между партиите.
Той я започна с Бойко Борисов в Кърджали по време на предизборната кампания.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини