Петър Чобанов: Не ни чака фалит на държавата

Финансовият министър Петър Чобанов отрече по БНР държавата да е пред фалит, за какъвто говорят отдясно.
По думите му в последните дни ставаме свидетели на едно истерично говорене по въпросите на фискалната стабилност на страната.

Икономистите на Реформаторския блок вчера заявиха, че държавата е пред фалит и ни чака Виденова зима и "гръцки сценарий".

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза на пресконференция, че държавата е катастрофирала, приходните му агенции (на Орешарски - б.р.) не работят, а парите, които се дават са кредити”. По думите му правителството възнамерява да вземе нови над 3 милиарда евро заем.
Имаме драстичен срив на приходите от данъци, правителството ни води надолу, каза и Менда Стоянова от ГЕРБ.

Такова истерично говорене, за радост е затворено само в рамките на политическия спектър, отговори Чобанов.

Според него категорично няма основание да се казва, че държавата я чака фалит. 

"Фискалният резерв в края на април е 6 милиарда лева. Ако се върнем малко повече от една година назад, в края на управлението на ГЕРБ, фискалният резерв беше 3,9 милиарда лева. В края на февруари миналата година имахме основания да се притесняваме за финансите на държавата, сега - не", коментира финансовият министър.

Той признавау че "сборуването на числа може да покаже страшна картина", но трябвало да се вникне в тях. 
Вчера Реформаторският блок изреди: 3 млрд. лв. задлъжнялост на НЕК, 1 млрд. - на БЕХ, 8 млрд. лв. бюджетен дефицит, половин милиард недостиг за общините, толкова за здравеопазване, както и 3 млрд. лв. нов дълг, който кабинетът се кани да вземе.

Чобанов призна за нова задлъжнялост в енергетиката. "Но това е, защото в момента се провежда по-мащабна инвестиционна програма. Тя ще доведе до подобряване на енергетикта като цяло", поясни министърът.

За т. нар. дупка в бюджета (10 млрд. лева според реформаторите), отново имаме профанизиране на говоренето. Наистина дефицитът е по-голям от миналата година. Имаме ускорено усвояване на европейските фондове. Това е едно директно обяснение на ситуцията, коментира Петър Чобанов.

Иван Костов: Приходите изостават

Приходите, които държавният бюджет е събрал в първите три месеца, са по-малко, отколкото през първото тримесечие на миналата година, каза по БНР Иван Костов, ръководител на Лабораторията за управление на риска при НБУ.  

Той уточни, че изоставането е в големите суми, които се събрат - от ДДС и акцизи. 

"В Лабораторията вече направихме такава прогноза, чеприходите няма да бъдат изпълнени с 1,2 - 1,5 милрд. лева. Правителството би трябвало сега, след изборите, да актуализира своя бюджет, за да не се налага да реже "на парче". Препоръката ни е да се вгледат в изпълнението на бюджета внимателно и тогава ще се види, че нещата са притеснителни", обясни Костов. 

Според него може да се мине и без актуализация на бюджета, но това "упражнение" ще бъде много болезнено, защото в края на годината ще трябва да се отрежат разходи, които не бива да се третират по този начин. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини