Почетоха Ботев в Езиковата гимназия

Патронният празник на Гимназията не е само ден за почит към подвига на Ботев и загиналите за свободата на България, но и ден за равносметка, празник на успехите на нашите ученици, тържество на Знанието, на Таланта и на силата на Духа.

Точно в 9.00 ч., в двора на Гимназията, пред паметника на Христо Ботев, учители и ученици отново коленичиха близо до земята, родила хиляди герои, пропита с кръвта им и пазеща спомена за тях.

Под звуците на Ботевия марш, гвардейците изпълниха танцова композиция със знамена и се подредиха в почетен шпалир за поднасяне на венци и цветя. На този ден в ГПЧЕ „Христо Ботев” присъстваха Областният управител г-н Бисер Николов и г-жа Ани Димитрова- представител на Община Кърджали.

Ученици, участници в клубовете „Творецът в мен „ и „Публична реч 1” по проект УСПЕХ завладяха присъстващите с изпълнение на огнените стихове на Ботев. Финалните думи бяха на Цветелина Първанова от 10. клас, спечелила първо място на Националния литературен конкурс ”Живеем в земята  на Ботев”- Враца и стиховете на Сезен Дикме и Ангел Димитров от 9. клас също спечелили отличия за поезия в едноименния конкурс. Голям интерес предизвикаха и представителните изяви на клубовете по проект УСПЕХ, които демонстрираха знания , умения и талант в различни направления.

Клубовете „Млад историк” и „Родолюбие” подредиха специален кът, посветен на живота и делото на Ботев. Интерес предизвикаха и презентациите, подготвени за този ден. Изложба във фоайето на училището събра ученици и учители, за да оценят предметите, изработени от клубовете „Сръчко”, „Арт клуб”, „Млад еколог „  и  „Здраве и начин на живот”.

Във вътрешния двор на Гимназията участниците в клуб „Млад спасител” проведоха атрактивна демонстрация на техники  за оказване на първа помощ, а в Актовата зала представителите на математическите клубове по проекта проведоха забавен математически празник под наслов „Успехът- това е игра на ума”.

            Проявите за патронния празник на ГПЧЕ  „Христо Ботев” продължават с радио предаване, подготвено от участниците от клуб „Публична реч 1”, по кабелно радио „Кърджали” , а от 18.00 ч. в ДКТ „Димитър Димов”  младите актьори от  театралните  студия по проект УСПЕХ  ще представят уникален театрален лингвистичен маратон.

Зрителите в залата ще имат възможност да се насладят на пиеси, подготвени на френски, английски, немски и български език.

Кулминацията на патронния празник ще бъде  тържествената церемония по награждаването на изявени ученици и учители, издигнали престижа както на Гимназията, така и на Област Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини