Задържан е заподозрян за стрелбата пред Еврейския музей

Мъж, заподозрян в убийството на четирима души в Еврейския музей в Брюксел на 24 май, беше арестуван вчера в Марсилия.
В колата на 29-годишния французин Мехди Немуш били намерени автомат Калашников и револвер от същия тип, които били използвани в белгийската столица, предаде БТА.

Мъжът е носел е портативна камера. Сред дрехите му е открит каскет, приличащ на носения от убиеца в Еврейския музей, според кадрите, заснети от видеокамерите и разпространени от белгийската полиция.

Според източник, близък до разследването, задържаният 29-годишен французин Мехди Немуш, жител от Рубе, северна Франция, е заподозрян, че през 2013 г. е бил в Сирия на обучение при джихадисти. По тази причина той е картотекиран от Генералната дирекция за вътрешна сигурност.

Мъжът е с мярка задържане под стража заради убийство и опит за убийство за 96 часа – до вторник.

Мярката може да бъде продължена до четвъртък, ако разследващите се позоват на непосредствена терористична заплаха.
Белгийското правосъдие потвърди задържането във Франция на "възможния извършител" на убийствата на 24 май в Еврейския музей в Брюксел. За 15 ч. местно време (16 ч. българско време) е предвидена пресконференция в Брюксел на федералния прокурор, на която той ще изнесе подробности за ареста.
При нападението в Еврейския музей на място бяха убити двама израелски туристи от Тел Авив и французойка, работела в музея на доброволни начала. Портиерът на музея беше тежко ранен и почина на следващия ден.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини