Украйна е платила газовия си дълг за февруари и март

Украйна е платила 786 млн. долара от целия си газов дълг на Русия. Информацията съобщи AFP, позовавайки се на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

"Ние нямаме окончателно споразумение все още, но постигнахме напредък", каза Йотингер, цитиран от „Фокус“. Той играе ролята на посредник в преговорите между енергийните министри на Украйна и Русия и газовите компании, които се водят в Берлин. Днес на тях присъстваха и министрите на двете страни.

Премиерът на Украйна Арсени Яценюк обясни, че "синьото" гориво е било платено на цена от 268 долара за 1000 кубични метра. Агенция Reuters припомня, че стойността на суровината беше увеличена почти двойно след свалянето от власт на подкрепяния от Москва президент Виктор Янукович.

Руският премиер Димитри Медведен потвърди, че е получил информация, че Украйна е платила част от дълга си. Парите обаче все още са пристигнали в "Газпром".

Плащането отговаря на сметката за газа на Киев за февруари и март, уточни Йотингер. Парите били преведени на сметката на американска банка и трябва да бъдат прехвърлени от там на "Газпром", пише БГНЕС.

Парите трябва да пристигнат до своя адресат в понеделник сутрин. Ако "Газпром" потвърди, че ги е получил, нова серия от преговори е планирана следобед в Брюксел. В случай, че преговорите бъдат успешни, това ще предодврати спирането на доставките на газ за Европа, припомня AP.

Времето притиска, защото руският монополист заплаши да прекрати доставките си за Киев още от вторник, застрашавайки и снабдяването за ЕС.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини