Умни светофари пускат първо рейса

Зелени вълни ще бъдат пуснати по 20 ключови булеварда в столицата. Светофарите на кръстовищата ще се регулират така, че да осигурят по-бързо преминаване на колите на градския транспорт. За целта на уредбите ще бъдат монтирани специални устройства, а датчици ще се монтират и на 750 автобуси, тролеи и трамваи. Столична община вече пусна поръчката за избор на изпълнител на проекта. Фирмата победител ще получи около 8 млн лв. и ще трябва да е готова с изграждането на системата до началото на есента.
Основната цел е да се оптимизира движението на превозните средства на градския транспорт, както и да повиши ефективността и да се намалят закъсненията. В момента заради задръстванията в пиковете часове рейсовете и тролеите
закъсняват от 3 до 10 минути
Новата система ще доведе и до намаляване потреблението на енергия и вредните емисии от трафика. Фирмата победител ще трябва да направи и портал за подаване на сигнали от граждани за състоянието на движението по пътищата.
Освен реализирането на интелигентната система за управление на трафика по 20 кръстовища ще се поставят датчици и на още 8 булеварда. Устройствата ще се поставят на двеста метра и ще броят колите. По този начин светофарите ще пропускат първо автомобилите по булевардите с по-интензивно движение. Зелената вълна ще подобри привлекателността на градския транспорт, тъй като колите ще се движат с по-голяма скорост. Освен това обаче ще бъдат отпушени и тапите по тези кръстовища, които са едни от
най-натоварените в града
Сред кръстовищата са площад „Орлов мост” и по протежение на булевардите „България”, „Васил Левски”, „Евлоги и Христо Георгиеви”, „Прага”, „Цар Борис III”,„Черни връх” , „Др. Цанков”, „Яворов”, „Дондуков”, „Н. Петков” , „А. Малинов”, „А. Сахаров”, „Н. Габровски”, „Гоце Делчев”, „Т. Каблешков”.
Кръстовищата „ще поумнеят” с проекта за 50 млн. евро по Оперативна програма „Регионално развитие”. С 33 млн. евро от парите са купени и 50-те нови тролейбуса, които ще пристигнат на етапи до юни. С тях автопаркът ще бъде подменен почти на 100 процента. В проекта са заложени още изграждането на 400 спирки и монтирането на 600 „говорещи” табла.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини