Размирна Източна Украйна - сблъсъци с убити и ранени

Поредна нощ на нестабилност и безредици прекара Украйна. Активисти на Донецката народна република завзеха сградата на Отдела по борба с организираната престъпност в град Горловка. По време на превземането никой не е пострадал, но по данни на очевидци са се чули изстрели.

Горловка e град с областно значение в Донецка област. През територията на града преминава река Корсуна, а населението е близо 300 000 жители.

Проруски бойци са пленили двама активисти на движението „Граждански сектор” в Луганск. Активистите Алексей Бида и Анна Мокроусова се намират в превзетата от сграда на службата за сигурност на Украйна.

Същевременно един човек е загинал по време на сблъсъците в града. „Един човек бе тежко ранен в стомаха и по-късно почина. Още двама души са леко ранени”, съобщи представител на пресслужбата на „Обединената армия Югоизток”. Според него протестиращи се отправили да щурмуват сграда на военните, след като се появила информация, че към нея се приближават два автобуса с националисти или военни от други градове. По протестиращите е бил открит огън.

Междувременно Киев планира, след операцията срещу поддръжниците на федерализацията в Славянск и Краматорск, да започне военни действия и в други региони на Украйна, каза секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Парубий.

През последните дни украинските войски провеждат мащабни операции в югоизточната част на страната. Основните центрове на съпротивата са Славянск, Краматорск и други градове на Донецка област, а същи и Луганск, където привържениците на федерализацията са установили контрол над част от държавните органи на властта. В петък при сблъсъци в Одеса и пожар в Дома на профсъюзите, където се бяха укрили активисти на "антимайданa", бяха убити повече от 40 души, а около 200 бяха ранени.

В Крим пък е обявен тридневен траур във връзка с тези трагични събития в югоизточната част на Украйна. Изпълняващият длъжността президент на присъединилата се към Русия област - Сергей Аксьонов, е издал указ, с който да се почете "подвига на невинните жертви, да се изрази солидарност с героичната борба на населението на тези региони за техния цивилизационен избор".

Източник: http://btvnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини