Жените като болкоуспокояващо

Оказва се, че опитните мишлета са по-стресирани от присъствието на мъже, отколкото, ако в лабораторията има  жени.

Това било открито от изследователи от университета Макгил в Монреал. Те всъщност изследване на неврологичните и генетични причини за болката. При това използвали гризачите (по традиция) за намирането на болкоуспокояващи за хората.

При опитите учените обаче забелязали, че мишките не реагират на болката както се очаква. Таблюденията показали, че това се случва, докато в лабораторията няма хора.

Тогава професорът по психология Джефри Модгил решил да наблюдава по-отблизо.

Опитните мишки били инжектирани с агент, който предизвиква  болка, както обикновено. Изследователитезапочнали да сменят обектите в близост до опитните мишлета. Те пробвали как ще е отрази присъствието на различни по пол и вид обекти в обкръжението на срадащите животинки.  За целта наоколо били приближавани хора, потни тениски, морски свинчета, котки и кучета.

Хормонът на стреса (който съответства на интензивността на болката) на опитните мишки неизменно скачал, когато наоколо се намирали изследователи от мъжки пол.

Жените не само не предизвиквали същата реакция, те противодействали на ефекта от присъствието на мъже.

Екипът сега е притеснен, че много проучвания на болката и облекчаването й може да се окажат изопачени заради пола на изследователите. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини