МВР обявява пълна мобилизация за майските и абитуриентски празници

Главна дирекция „Национална полиция" обявява месец май за месец на превенцията. През идните 31 дни служителите на реда ще работят за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия и повишаване на гражданската информираност. В тази връзка за пореден път от Главна дирекция „Национална полиция" излязоха с редица съвети и препоръки за онези граждани, които ще пътуват заради предстоящите празнични дни.

При дълги пътувания е важно най-опитният водач от компанията да е зад волана. От полицията препоръчват пътуванията да стават през светлата част на деня и със съобразена скорост, особено в градовете, където има много пешеходци. Служителите на реда предупреждават колата да е минала технически преглед за изправност преди пътешествие за почивните дни.

Не по-малко важно е всички пътници да са с предпазни колани, а за децата да има обезопасителни системи. По данни на Главна дирекция „Национална полиция" колани на задната седалка се използват едва в 50% от случаите, а при катастрофа всеки пътник, който не е закопчал колана си, може да пострада фатално при удар в задната част на предната седалка, като дори може да изхвърчи през предното стъкло.

За периода 1-6 май 2013 г. са станали 106 пътнотранспортни произшествия, които са дали 9 жертви. В 102 от случаите инцидентите са били предизвикани именно от невнимателни шофьори. 11 катастрофи са били причинени от мотористи, като двама от тях са загинали. За целия изминал месец май през предходната година пътнотранспортните произшествия са били 619 с 44 смъртни случая и 767 ранени. В тази връзка от полицията предупреждават за опасностите, които ще настъпят по пътищата вследствие на претоварения трафик, който се очаква.

Припомняме, че по автомагистралите, които ще бъдат най-най натоварени в идните дни, се извършват ремонти, като на сайта на Главна дирекция „Национална полиция" са публикувани обходните маршрути. Извънредни наряди ще отбиват движението на тежкотоварните коли и ще ориентират водачите.

Към момента в столицата все още няма по-интензивен от обичайното трафик. Служителите на реда очакват той да започне около 16.00-18.00 часа, като пикът му ще бъде в между 19.00 и 20.00 часа.

Превенция ще има не само в шестте почивни дни в началото на месеца, но и около абитуриентските балове. Комисар Антон Антонов, началник отдел „Пътна полиция", разкри пред медиите, че веднага след празниците в училищата ще стартира информационна кампания сред учениците от 8 до 11 клас. На подрастващите младежи ще се прожектира образователен филм с житейски проблемни ситуации, като после те ще бъдат обсъждани с експерти.

Специални наряди от всяка областна дирекция пък ще бъдат ангажирани със заснемане на шофьорите нарушители, превозващи абитуриенти. Ще се следи за показване на завършващите през люковете и прозорците на колите, за издаване на неразрешени звукови и светлинни сигнали от автомобилите, както и за употребили алкохол водачи.

Очаква се и оглед на основната пътна и градска мрежа. От Главна дирекция „Национална полиция" припомниха, че са извършили такава проверка през септември миналата година и са издали 2000 предписания, като сега ще проверят и дали те са изпълнени. Контрол ще има и по летните туристически маршрути.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини