Взривно устройство гръмна на КПП до Одеса, 7 ранени

На картата businessinsider.com показва областите с етнически руснаци

7 души са ранени при експлозия на взривно устройство на проукрайнски контролно-пропускателен пункт близо до пристанищния град Одеса, съобщи украинската милиция.

Жители на Одеса са издигнали няколко подобни контролно-пропускателни пункта в околностите на града с цел да попречат на проруски активисти да влязат откъм молдовското сепаратистко Приднестровие, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.

"Било е взривно устройство. Експлозията е станала около 4 ч. сутринта на КПП на отряд от местната самоотбрана", каза говорител на милицията.

Според цитирани от Интерфакс очевидци бомбата е била хвърлена по контролно-пропускателния пункт от минаваща кола, но милицията не е потвърдила това. Седем души са ранени от осколки, сред които един милиционер. Те са приети в градската болница без опасност за живота.


ИТАР-ТАСС цитира началника на областното управление на вътрешното министерство Пьотр Луцюк, според когото тези КПП са издигнати от дошли от Киев демонстранти, които дестабилизират ситуацията. 

"Издигнати са 12 КПП с неясен правен статут, на които на смени дежурят над 500 души", заяви Луцюк.

Местни медии съобщават за многобройни инциденти на тези контролно-пропускателни пунктове. Местни жители и гости на Одеса се оплакват, че биват спирани, проверявани, изнудвани да дават пари. Възниквали са сбивания или инциденти, при които с палки се трошат стъкла на автомобили.

Миналата седмица милицията е открила в Одеса оръжеен склад на радикалната националистическа групировка "Десен сектор", в който е имало боеприпаси, хладно оръжие, палки, коктейли "Молотов" и взривни устройства.
Назначеният от киевските власти за губернатор на Одеска област Владимир Немировски защити контролно-пропускателните пунктове, които според него "са необходими за контролиране дейността на милицията". Той същевременно призна, че тези КПП се създават без участието на местните жители.
Вчера подразделения на украинската армия влязоха в бойни действия в град  Славянск с наричащите себе си "опълченци" привърженици на федерализацията.  В отговор Русия започна военни маневри по границите с Украйна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини