Мистерия с метеорит над Мурманск (видео)

Много жители на Колския полуостров, както БЛИЦ съобщи снощи, са видели ярка светлина в небето над Мурманск, Апатитов, Кировск и други градове. По думите им космическият пришълец се появил изневиделица и се взривил, но звук не се чул.
Разпадът на небесното тяло бил безшумен. Най-вероятно това е станало на голяма височина, извън плътните слоеве на атмосферата, тъй като звукова вълна не се е образувала.

От местното управление на Министерството на извънредните ситуации казват, че не са съвсем уверени какво точно е станало и е необходимо експерти по космическите явления първо да се произнесат. Ведомството е обявило само, че няма пострадали в региона.

Засега не мога да твърдя дало това е бил метеорит, събираме и обработваме информация. Когато се прояснят детайлите ще ви съобщим, е заявил пред kp.ru, шефът на мурманския филиал на общественото научно-изследователско дружество "Космопоиск" Вадим Чернобров.

Според учените от местното астрономо-геодезическо дружество към руската Академия на науките жителите на Колския полуостро са наблюдавали метеорит от потока Лириди, който лети към Земята откъм съзвездието Лира.

Астрономите обясняват, че пикът на това космическо явление ще е в нощта на 21-и срещу 22-и април. Метеоритите от този поток не представляват опасност за жителите на Земята, тъй като не са големи и изгарят напълно в атмосферата.

През нощта на 21 срещу 22 април може да се наблюдава първият пролетен звездопад - метеоритния поток Лириди.
Астрономите се подготвят от сега за наблюдението му.

Радиантът на потока (точката, от която, от гледна точка на наблюдател на земята "излитат" метеоритите) се намира на границата между съзвездията Лира и Херкулес.

Човечеството се любува на Лиридите вече над две хиляди и петстотин години. До 1831 година това е най-яркият метеоритен поток, когато в САЩ са били наблюдавани по 700 "падащи звезди" на час. След това интензивността на Лиридите рязко намалява и в момента при оптимални условия може да се видят до 18 метеора на час.

През 1861 година учените установяват, че Лиридите са остатъци от периодичната комета на Татчер. Самата комета се очаква да прелети край Земята около 2276 година.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини