Украйна спря доставката на руски газ

Днес Украйна е спряла да пълни подземните си хранилища с руски газ, съобщи украинският министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Юрий Продан, цитиран от украинската агенция УНИАН. Причината е, че Киев не може да плаща непосилната цена от 485.5 долара за хиляда кубически метра, наложена от "Газпром" от 1 април, обясни той.

Запълването на газовите хранилища е нужно не само за вътрешно потребление на Укарйна, но и за поддържане на преноса на руски газ за Европа. Според "Газпром" в момента в украинските хранилища има по-малко от необходимото количество за безпроблемна работа на газопреносната система.

Миналата седмица руският енергиен гигант увеличи на два етапа цената на синьото гориво за Украйна с общо 81% спрямо досегашната цена от 268.5 долара за 1000 кубика. Това е непосилно за Киев, който още не се е разплатил за мартенските газови доставки, които са за над 550 милиона долара, потвърди Продан. С това общият дълг на страната към "Газпром" нараства до 2.2 милиарда долара.

Украинският министър заяви, че все още има време за запълване на хранилищата и че Киев ще продължи с опитите да се споразумее с руската компания за връщане на старите цени от първото тримесечие на тази година. За този период двете страни се бяха договорили за отстъпка.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини