Димитровградчани превзеха нелегалните линии за Хасково

Според ДАИ, тези които питат по спирките са само от Димитровград


Само димитровградски таксита останаха в бизнеса с нелегални превози на пътници между Хасково и Димитровград. Местните са изпозаловени или са се отказали от занаята. Това заяви началникът на ДАА Хасково Петър Димитров по повод борбата с нелегалните таксита, срещу които перманентно въстават редовните превозвачи. Според тях точно по тази линия се извършва най-голяма кражба на пътници, която я превръща в губеща.

Засилена дейност на нелегални таксита има и по курсовете от Големанци, Славяново, Криво Поле, Динево към съответните общински центрове, допълни Димитров. „Знаем им номерата и часовете, когато извършват трафика, въпрос на време е да ги хванем“, закани се той.

Хващането обаче само по себе си не е достатъчно. Масово пътниците отказват да свидетелстват, че са возени срещу заплащане, а понеже автомобилите не са обозначени като таксита, не може да се докаже превозваческа дейност. Напоследък обаче изключенията нарастват. За цялата 2013 година са доказани 6 нелегални таксита, които са вдигнати на трупчета, а водачите им са одрусани с по 1500 лв. Само за първите два месеца на 2014-та са заловени 4 нелегални превозвачи на пътници. Отделно има закопчани и такива за нерегламентиран превоз на товари, съобщи Димитров. Най-фрапиращият случай е от февруари, когато пловдивчанин е закопчан с джипа си, докато возел срещу заплащане /и то солидно/ 5-има сирийски бежанци от лагера в Харманли към София.

Независимо дали обжалва глобата си или не, нелегалното такси стои на наказателен паркинг със свалени регистрационни номера 6 месеца. Това ефективно отказва нелегалните от дейността им. Според Димитров няма нерегламентирани таксита по направление Минерални бани, които в близкото минало буквално се прескачаха на спирката до Младежкия център. Перманентно върви войната срещу незаконните автобуси, но центърът им е в Кърджалийско, откъдето тръгват мнозинството гурбетчийски курсове за Западна Европа или към Турция.

Нараства броят и на санкционираните легални превозвачи, които не спазват изискванията. Последният случай е отпреди дни, когато напълно законно такси е било спипано между Хасково и Динево и обратно. Колата не може да бъде спряна от движение, защото всичко й е изрядно, но проверката установила, че шофьорът е карал без включен таксиметров апарат. Глобата в този случай е 500 лв.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fa
    fana
    0 0
    19:55, 26 окт 2014
    Да наистина!Да пуснат по-свестни автобуси,че с тия таратайки е срамота!да се сложи при шофьора един апарат,както е в по-цивилизованите страни и пьтниците при качванесамо от предна врата,да си купуват билета дирекно от шофьора.А това да стигаш до хасково за 40 мин.?!!!направо не искам да го коментирам.
Последни новини