Турция свали сирийски боен самолет

Турската армия е свалила сирийски боен самолет в неделя, като твърди, че е реагирала на нарушение на въздушното й пространство.  Това е станало в граничен район, където армията на Башар ал Асад се сражава с противници на неговия режим в Дамаск.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган потвърди новината на митинг в Северозападна Турция.

"Сирийски самолет наруши нашето въздушно пространство. Нашите F-16 се вдигнаха и го свалиха. Защо? Защото ако нарушиш моето въздушно пространство, ще получиш тежка плесница",
заяви той, цитиран от агенция "Ройтерс".

Турският премиер Реджеп Ердоган предупреди, че Турция ще даде суров отговор, ако въздушното й пространство бъде нарушено от Сирия.

"Ако нарушите нашето въздушно пространство, отговорът ни ще е суров", заяви Ердоган на предизборния митинг, като приветства турската армия, че е свалила сирийския военен самолет.

Сраженията за сирийския проход Касаб се водят от петък насам с офанзива на бунтовниците, която според Дамаск е подкрепяна от турската армия.

Според Сирия турската противовъздушна отбрана е свалила самолета, докато е атакувал позиции на бунтовниците на сирийска територия и това било "брутална агресия" от страна на Турция.

Държавната телевизия на Сирия съобщава, че пилотът е катапултирал. Сирийската обсерватория за правата на човека съобщава, че според нейни източници самолетът е паднал от сирийската страна на границата. Телевизия "Ал Манар" на групировката "Хизбула", сражаваща се в подкрепа на Асад, твърди, че срещу сирийския самолет турските части са изстреляли две ракети.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини