Малките магазини масово фалират

Окови за веригите. Опитите да се регулират отношенията между търговци и доставчици, всъщност изкривяват пазара", алармира във водещото си заглавие "Капитал". Група депутати от БСП и ДПС внесоха промени в Закона за защита на конкуренцията, които пряко засягат отношенията между търговци и доставчици.

Акт, който не би будил притеснение, ако с него се гарантираше пазарното равновесие. Вместо диалог обаче използваните от вносителите думи са борба, монополи и санкции. Все заявки, че изкривяването на пазара вероятно няма да изчезне. Просто ще смени посоката си. Според прочита на текстовете от веригите смазването на договорната свобода и административната намеса в стил планова икономика само могат да ограничат броя на производителите, с които работят. А най-крайният вариант е големите чужди компании просто да си тръгнат и конкуренцията да се свие рязко.

"Вътрешната ни търговия върви към огромна концентрация", констатира в отговор на въпрос за "Капитал" вицепремиерът по икономическата политика Даниела Бобева.

"Преди всичко целта ни е да се въведе по-голяма равнопоставеност между производители и търговци. С влизането си в България веригите доведоха до промяна на пазара на дребно и тя има както позитивни, така и негативни страни. Преди всичко те оказаха изключително влияние за стимулирането на по-голям стокооборот, през тях влязоха качествени европейски стоки и ние като потребители почувствахме ефекта от единния европейски пазар.

Магазините им са красиви, просторни, удобни, намираш всичко на едно място... доттук свършваме с позитивите. Определено се върви към концентрация на вътрешната търговия във веригите. Намалява броят на малките магазинчета. Те масово фалират и се закриват. Това са обективни тенденции не само в нашата икономика, а навсякъде в Европа. Няма нищо по-лошо от една концентрирана икономика", аргументира се Бобева.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини