Обама обеща подкрепа на Яценюк

Official White House Photo by Pete Souza

Нахлуването на Русия в Украйна е нарушение на международното право, заяви президентът на САЩ Барак Обама на среща в Белия дом с украинския премиер Арсений Яценюк. Американският държавен глава за пореден път отправи недвусмислено послание към руския си колега Владимир Путин, че е застрашен със санкции, ако не се изтегли от Украйна. По време на срещата недвусмислено бе заявено, че Вашингтон ще защитава териториалната цялост на Украйна.

Украинският премиер благодари за подкрепата и каза, че Украйна никога няма да се предаде на Русия, но е готова за преговори с Москва.

Барак Обама заяви, че се надява дипломацията да позволи да се избегне референдумът за отцепването на Крим към Русия. Той обаче предупреди Владимир Путин, че в противен случай намесата на Москва в Украйна ще има своята цена.

През следващата седмица Киев ще подпише политическата част от Споразумението за асоцииране с ЕС, обяви Яценюк.

Украйна е и ще бъде част от Запада, категоричен беше той. Той даде ясен сигнал, че Киев е готов на преговори с Москва и ще остане добър приятел и партньор на Русия.

Украинските моряци могат свободно да напуснат или да останат на руска служба след референдума в Крим, увериха за пореден път местните власти в Севастопол.

Русия е разположила над 80 000 войници близо до границата, създавайки заплаха за тотално нахлуване, каза секретарят на Съвета за сигурност в Украйна Андрий Парубий на брифинг в Киев. Москва обаче отрече обвинения.

Яценюк замина на спешно посещение в САЩ броени дни преди насрочения за неделя референдум за присъединяване на Крим към Русия.

САЩ, ЕС и новото украинско ръководство определиха допитването като незаконно. Комитетът за външни работи към Конгреса одобри законопроект, който предвижда въвеждането на санкции срещу Русия и предоставяне на Киев на кредитни гаранции в размер на $1 млрд.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини