Нашите и румънските студенти поемат удара от политиката на Лондон срещу имиграцията

Принудени да избират между храната и учебниците, българските и румънски студенти във Великобритания недоволстват от решението на правителството да спре финансовата им помощ, отбелязва „Франс прес".

През ноември Лондон обяви, че спира заемите за покриване на ежедневните разходи за 7500 студенти от двете държави. Властите смятат, че има „значително увеличение" на молбите от България и Румъния - двете най-бедни държави в ЕС - през последната година.

Аз съм наистина разстроена, аз разчитам на парите, за да уча", казва Станимира Караиванска, студентка по управление на околната среда в университета „Кингстън". Караиванска, която е от България, е оставена в безизходица, след като студентският й заем от 2100 лири за три месеца е замразен.

Трябва да изпускам лекции, защото не мога да си платя билета за влака и автобуса", допълва 19-годишната Караиванска, която не може да разбере как не е изпълнила критериите да живее във Великобритания.

Като други студенти, тя вярва, че плаща цената за „дискриминационно" решение, взето от британското правителство заради притесненията от наплив на имигранти преди евроизборите в май.

Британските министри удължиха мярката да включва студенти от всички страни от ЕС, въпреки че се отнася само до тези, които се записват в частни образователни институции. Въпреки това всички румънски и български студенти са засегнати.

Според правителството това е „предохранителна мярка", за да може да се докаже, че студентите са изпълнили условията за заеми.

Отпускането на средства е само за студенти, които са живели най-малко три години във Великобритания и трябва веднага да връщат заема щом започнат работа.

Миглена Зашева се оплака, че гарантираните й около 500 лири за живот на месец са спрени през януари.

23-годишната българка е пристигнала във Великобритания 2010 година. Тя е предоставила различни документи, за да докаже, че е била в страната три години и покрива критериите.

Казах им, вие шегувате ли се с мен?. Те ми казаха, че не е достатъчно", оплаква се Зашева.

Тя работи като рецепционистка във фитнес и взема допълнително часове, за да не падне на дъното финансово, но тя се страхува, че губи битката с британските власти за заема.

Трябва да избирам между храна и транспорт, подчертава тя.

Зашева оцелява благодарение на добрата воля на приятели, но е тъжна, че не може да изпраща повече по 100 лири месечно на родителите си, за да им помага.

Румънската студентка Лиляна Габор, която учи в лондонския ICON College вярва, че мерките на британското правителство имат за цел да обезкуражат студентите.

„Мисля, че те не ни искат", смята тя.

Андрей Йон Стан, ръководител на британския клон на Лигата на румънските студенти в чужбина, не се съмнява, че мерките засягат само страната му и България.

Лондон „се цели само в румънските и българските студенти от 28-те националности", категоричен е той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини