Крим прие деклaрация за независимост

Депутатите в Автономна република Крим са приели декларация за независимост на Крим, която е необходима за правните процедури като част от присъединяването на полуострова към Русия както и за референдума на 16 март, обяви говорител на парламента, предаде Интерфакс.

„Много важен документ - декларация за независимост - беше приет по време на заседанието. Документът е нужен за правните процедури като част от присъединяването на Крим към Русия, също така и за кримския референдум", подчерта говорителят.

Председателят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов заяви след приемането на декларацията за независимост на Автономна република Крим и Севастопол, че връщането на полуострова в състава на Украйна е невъзможно. „Това е изключено", отговори той на въпрос на ИТАР-ТАСС.

По думите му пресконференцията на президента на Украйна Виктор Янукович в Ростов е потвърдила нелегитимността на киевската власт. Според него кримчани са направили своя избори и използват своето право на самоопределяне.

Междувременно украинският парламент предупреди кримския законодателен орган, че ще бъде разпуснат, ако не спре референдума на 16 март.

Парламентът на Украйна прие решение, подкрепено от парламентарното мнозинство. Според него кримската Върховна рада трябва да отмени референдума най-късно до сряда или ще бъде разпусната.

По-рано стана ясно, че на 21 март руската Държавна дума ще разгледа законопроекта за присъединяванe на Крим към Русия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини