С викове "Мая, преброй ги" внесоха в НС 560 хил. подписа за референдум

Сн.: https://www.facebook.com/boyko.borissov

С бодра крачка професор Георги Близнашки, инициативният комитет за референдум за изборните правила и десетки граждани потеглиха към бившия партиен дом, за да декларират искането си за провеждане на референдум за избирателната система заедно с евровота през май.

Там професор Близнашки ще внесе събраните предимно от ГЕРБ над 560 000 подписа на български граждани, с които те казват „да" на искания от президента Росен Плевнелиев референдум. Припомняме, вчера лидерът на опозицията Бойко Борисов лично предаде в десетки големи кашони събраните подписи.

Макар че Близнашки получи подкрепата на ГЕРБ, пред журналисти той заяви, че приема подписите на активната воля на българските граждани без партийни пристрастия. Все пак Близнашки призна, че този успех не би бил възможен без ГЕРБ и Реформаторския блок. Ранобудните студенти също са изиграли ключова роля в събирането на необходимата подкрепа за референдум като нон стоп са приканвали гражданите да се включат в подписката. По отношение на съмненията на управляващите, че толкова подписи могат да се съберат само за месец, професор Георги Близнашки призова народните представители да излязат извън металните заграждения около парламента и да видят исканията на хората.

Председателят на Инициативния комитет е готов да пожертва политическата си кариера в името на този национален референдум. Именно заради това той не се притеснява от изключването му от БСП.

Искащите референдум занесоха подписите до бившия партиен дом като смутиха за кратко движението в едното платно на бул. Цар Освободител и озвучиха шествието си с призивите „Оставка", „Референдум" и „Червени боклуци".

За да напомнят за ролята на ГЕРБ в събирането на подписите, в шествието се включиха и някои депутати от опозицията като Станислав Иванов и водачът на листата на ГЕРБ за евровота Томислав Дончев. Той предупреди своите опоненти, че ако забавят насрочването на референдум, ще увеличат още повече общественото недоволство и това ще им изиграе лоша шега.

В крайна сметка 560 000 подписи за референдум, опаковани в сини папки, достигнаха успешно сградата на парламента, обитаваща бившия партиен дом.

Пред входа на ЦИК участниците в шествието призоваха със скандирания зам.-шефа на парламента Мая Манолова - „Мая, преброй ги", а после скандираха „Искаме си Мая".

След като Мая Манолова не се появи, професор Георги Близнашки заедно с други активисти внесоха подписите. На излизане Близнашки извика усмихнат „Победа", а участниците в шествието изтриха с викове „Истински са" съмненията, че това е реалната подкрепа на 560 000 българи за референдум.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини