Димитър Луджев: Ограбиха държавата по схема

Държавата бе ограбена по схема, от 1988 г. тя се трансформира чрез застрахователи и приватизация. Всичко бе скрита търговия по каналите на ДС. Това заяви пред Нова телевизия Димитър Луджев.

„Има два много интересни доклада, които визират работата на ДС след 1990 година. Там става въпрос за това как минават парите от обществени в частни ръце. Става въпрос за 2 млрд. долара държавни активи в задгранични дружества. Говорим за работата на държавната „Литекс група” в Бейрут. Куфарчета? Това е било нищо. Говорим за 1 млрд. лева депозити във Външнотърговска банка, 200 млн. в ръцете на лондонския кръг, после и за създаването на ДЗИ в Стара Загора.

Той припомни и Габонската сделка, в която има 100 милиона долара. "Голяма част от парите са управлявани от 4-то главно управление – техническото разузнаване, което има 900 млн. долара. Как се създаде Първа частна банка? Андрей Луканов казва имената на хората в борда и там се съсредоточават държавни пари. Джунглата на безвремието продължи до 1997 година. 92 банки имаше през 1990-а, а още 71 банки са създадени през 91-а”, коментира Луджев.

Много пари са били съсредоточени и в каналите на военното разузнаване, което е било под крилото на Димитър Станишев, каза от своя страна генерал Атанас Атанасов. „Ние и днес висим като държава с 10 млрд. долара, които бяха разграбени още през 1989-а. Просто една част от хората тогава са знаели какво ще става в държавата, а с парите й са се готвели по-късно да я разграбят. И това стана”, каза още той.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини