Сираче извървя пътя от дом „Надежда“ до Франция

Христина и Пепи се разделят след 4 щастливи години

7-годишната Пепи от село Динево ще бъде осиновена във Франция в рамките на следващите няколко месеца, потвърдиха от хасковската социална служба. Детето е намерило нова майка във френския град Бордо, като в момента се чака само завършване на процедурите в Софийския градски съд. Международните осиновявания са под юрисдикцията на Министерството на правосъдието.

Съдбата на момиченцето е достойна за холивудски филм. Допреди няколко години 4-годишната Пепи бе едно от многото изоставени от родителите си деца в хасковския дом Надежда. За неин късмет през 2010 година се съчетават няколко щастливи фактора - в страната се открива така наречената приемна грижа, а 53-годишната Христина Стоянова от Динево копнее за дете, с което да запълни липсата на порасналите и напуснали дома свои синове. Приемната майка и Пепи се залюбват от пръв поглед и момиченцето намира свой дом в Динево. Примерът на жената пък е заразителен - близо 30 жени от селото взимат сирачета от домовете. Към началото на 2014 година в областта има 79 приемни майки, а децата по домовете свършват. Дом „Надежда“ например е закрит, защото неговите възпитаници са изведени в приемни семейства.

Съдбата на Пепи следва възходяща линия - тя влиза в детска градина, намира си приятелчета, после тръгва на училище и по думите на гордата Христина само за първия срок на своя първи клас вече може да чете и пише. Чувства се щастлива, но нейната приемна майка не може да я осинови. „Не мога да осигуря бъдещето на Пепи. От година съм разведена и си нямам нищичко, което да й оставя“, казва през сълзи Христина. Детето попада в регистъра за осиновявания и в края на миналата година е харесано от французойката Изабел от Бордо. Жената е на средна възраст, но няма деца. Тя посетила 5 пъти България, за да се срещне с момиченцето. Двете се харесали и на осиновяването е даден ход. За да запълни очертаващата се липса пък Христина взима ново детенце - 7.5-годишната Назар, която идва от дом „Асен Златаров“. То е едно от децата за които няма наплив за осиновители и приемни родители, защото е със СОП /специални образователни потребности/. Децата обаче са си деца, веднъж попаднало в топлата семейна среда на Христина, Назар се развива бързо, сприятелява се и вече е ученичка в ОУ „Христо Ботев“ в село Динево.

За отбелязване е, че приемните родители на деца със СОП, не получават по-големи помощи. Месечната издръжка, която държавата осигурява, е общо към 550 лв, заедно с детските. За половината български семейства това не стига за едно, камо ли за две деца. За Христина, която е от ромския етнос, това е предостатъчно да гледа чужди деца, наред със своите внучета.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини