Двама в болница след нов „спор“ между шофьори и пешеходци

Коли и пешеходци често не се разбират за предимството

Шофьори и пешеходци продължават да не се разбират за предимството на пешеходни пътеки, като резултатът от този спор е двама в болница. 66-годишна жена е с комоцио в димитровградската болница след като 27-годишен водач от Злато поле не й е осигурил предимство на пешеходна пътека. Инцидентът е станал на централният булевард „Раковски“, където при идеална видимост и сигнализирана пътека, идващият Пасат продължава движенето си въпреки минаващата по „зебрата“ жена. За щастие ударът не е бил фатален и няма опасност за живота на пострадалата.

Около 20 часа снощи идентична ситуация се е разиграла в Свиленград. 19-годишен шофьор на Фолксваген „Джета“ тотално пренебрегва пресичаща по пътека жена и след удар й чупи дясно рамо и дясно коляно. И по двата случая са образувани досъдебни производства.

Законът за движение по пътищата е категоричен, че пешеходецът е винаги с предимство, щом стъпи на платното, независимо дали има указана пешеходна пътека. Водачите обаче с основание се оплакват, че пешеходците тръгват да пресичат внезапно, без да се оглеждат за коли. „Нямаме никаква представа дали стоящият на тротоара ще тръгне да пресича или ще си стои“, споделиха шофьори, замесени в идентичен инцидент в Хасково преди 5 дни. Тогава пешеходец не пострада, но две коли се нанизаха една в друга при отчаяно спиране пред пресичащ по бул. „Васил Левски“. Според шофьори, проблемът с булевардите е, че ако колите спират на всеки всеки един, който по всяко време решава да пресича, улицата ще бъде затлачена от трафик.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини