Турция е загрижена за татарското малцинство в Крим

Турция заяви, че следи отблизо ситуацията в Украйна и е загрижена за съдбата на татарското турскоезично малцинство в автономната област Крим, където Русия разполага свои военни части.

"Ние провеждаме дискусии със засегнатите страни, за да не прерасне този спор във въоръжен конфликт.

Ние не можем да останем обикновени зрители на случващото се там", каза източник от турското правителство. Снощи премиерът Абдула Гюл свика съвещание с външния си министър Ахмет Давутоглу и заместник-министъра на външните работи Феридун Синирлиоглу. По време на срещата Давутоглу е подчертал, че официалната позиция на Турция в този конфликт е запазването на териториалната цялост на Украйна. Той е изразил желание да се срещне в най-кратки срокове с руския си колега Сергей Лавров, пише на сайта си вестник "Хюрриет".

През уикенда членове на татарската диаспора в Турция манифестираха в Анкара и Истанбул и скандираха пред руското посолство в Анкара срещу руската интервенция в Крим. Давутокглу посети спешно Киев в събота. Той разговаря по телефона с американския държавен секретар и с министрите на външните работи на Германия, Франция и Полша. "Правата на татарите и тяхното съществуване трябва да бъде гарантирано", каза той в телевизионно интервю. Според Турция 12% от населението на Крим са турскоезични татари, мюсюлмани - сунити, каквито са и повечето турци.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини