Светът обезпокоен от възможна руска интервенция в Украйна

Последните часове преминаха в засилена международна активност заради кризата в Украйна.

В съобщение на Белия дом, цитирано от агенциите, се казва, че по време на 90-минутен телефонен разговор президентът на САЩ Барак Обама е заявил пред руския президент Владимир Путин, че той енарушил международното право, като е разгърнал руски войници в Автономната република Крим. Американският президент е призовал руския си колега да свали напрежението, като прибере военните в техните си бази и се въздържи от намеса другаде в Украйна.
От няколко дни хиляди въоръжени лица, описани като руски военни части, патрулират в Крим,превзеха основните летища в републиката, където живеят много руснаци и където е базиран руският черноморски флот.
Руският парламент пък разреши на Путин да използва военна сила в Крим.
Обама е заявил на Путин, че ако Русия продължи да нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, това ще има негативни последици за мястото на Русия в международната общност. Обама също така е призовал Путин да обсъди мирно с властите в Киев опасенията си относно отношението към рускоговорящите в Украйна. В съобщение на Кремъл за същия разговор се подчертава, че Путин е заявил на американския си колега, че Русия си дава правото да защитава интересите си и рускоговорящото население в случай на насилие в източна Украйна и в Крим.
Путин е подчертал, че има действителна заплаха над живота и здравето на руските граждани на украинска територия, както и за криминални действия на ултранационалисти, подкрепяни от настоящите власти на Киев.
Ако насилието се разпространи още повече в източните райони на Украйна и в Крим, то Русия си запазва правото да защити интересите си и тези на
говорещите руски език там хора, се казва в съобщението на Кремъл, цитирано от агенциите.След разговора Обама-Путин, Вашингтон подчерта, че признава историческите връзки между Русия и Украйна и необходимостта от защита на правата на рускоговорящите и малцинствата в Украйна. Барак Обама е обсъдил по телефона обстановката в Украйна с френския си колега Франсоа Оланд и с канадския премиер Стивън Харпър. Тримата лидери са се договорили да координират реакцията си относно обстановката в Украйна и да работят заедно за оказване на помощ за реформите и стабилизирането на страната. Путин е провел телефонни разговори и с президента на Франция и с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.
Пред френския президент Путин е завил, че гражданите на Русия в Украйна са заплашени. Оланд го е призовал да не използва сила и да потърси заедно с
международната общност решение за излизане от украинската криза.
На Бан Ки-мун Путин е казал, че в случай на ескалация на насилствените действия по отношение на рускоезичното население в източните райони на Украйна и в Крим, Русия няма да може да стои на страна и ще вземе необходимите мерки в рамките на международното право. "Трябва мъдростта да надделее и диалогът е най-доброто средство да се сложи край на тази криза", е казал Бан на Путин.Франсоя Оланд е обсъдил по телефона кризата в Украйна освен с Путин и с германската канцлерка Ангела Меркел и с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой, се посочва в съобщение на Елисейския дворец. Телефонен разговор са провели и военните министри на САЩ и Русия - Чък Хейгъл и Сергей Шойгу.Според Белия дом, САЩ ще преустановят участието си в подготвителните срещи засрещата на върха на Г-8 в Сочи. Подобно намерение вече обяви и Канада. Канада междувременно извика посланика си в Москва за консултации.Извънредно съвещание на Съвета за сигурност на ООН
В открита и закрита част представителите на СС на ООН са обсъдили развитието на кризата в Украйна. Украинският представител Юрий Сергеев е призовал Съвета да спре "руската агресия". Руският представител Василий Чуркин е подчертал, че Украйна трябва да спази споразумението от 21 февруари и да състави правителство на националното единство.Той е бил категоричен, че Владимир Путин все още не е взел решение относно използването на въоръжени сили в Украйна.
Представителят на САЩ Саманта Пауър е призовала за разполагане на наблюдатели на ООН и на ОССЕ в Украйна. "Действията на Русия в Украйна накърняват суверенитета на тази страна и застрашават мира и стабилността", е заявила тя.Откритата част на заседанието е преминала напрегнато, като игра по размяна на упреци.
След това представители на страните членки са провели неофициални консултации при закрити врата.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини