Проф. Николай Овчаров: Всички са озверели за пари

Спорната земя в Кърджали е купена от мюфтийството през 1922 г. Не можем да говорим за никакви вакъфски имоти - става въпрос за една нива, върху която да се строи мюсюлманско училище. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ археологът проф. Николай Овчаров.

Сградата е построена от кърджалийци, които дават над 1000 трудодни. След това сградата е била изоставяна, а през 1978 г. е обявена за държавна собственост и превърната в музей. Както в много случаи, и тук става дума за пари, а сградата е изградена почти изцяло с държавни средства. Видяхме как се отприщи духът от бутилката - започнаха искания, за да се вземат пари от наеми на спорните сгради, заяви проф. Овчаров.

По думите му, същият е случаят и с претенциите към Панагюрското златно съкровище. Всички са озверели за пари. Както е казал класикът - ако не става въпрос за пари, става въпрос за много пари, посочи археологът. Според него Турция прекалява с претенциите си за вакъфските имоти. Проф. Овчаров уточни, че не влага никакви националистически елементи в думите си. В едно ненормално, болно общество, в каквото живеем в момента, ще излизат много подобни неща - и в националистически и в обществен план, добави той.

Източник: http://pik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини