2378 сигурни от Хасково с по 30 лв. отгоре за бедни

2378 семейства от Хасково и 257от Минерални бани със сигурност ще получат по 30 лв. допълнително еднократно подпомагане в края на отоплителния сезон.

Днес сумата беше решена на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което социалните партньори единодушно одобриха мярката.

На следващото заседание на Министерския съвет, което е утре, ще бъде внесен и проект на постановлението, съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

В цялата страна от допълнителната помощ ще могат да се възползват около 270 000 души, получаващи целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2013/2014. Сумата ще бъде заделена и за хората, на които тази помощ е отказана, тъй като средномесечният им доход е превишавал с до 10 лв. диференцирания минимален доход за отопление, или защото не са имали пълна шестмесечна регистрация в бюрата по труда.

В Хасковска община такъв отказ са получили 1203 семейства, а в Минерални бани -165. От тях обаче тепърва ще се отсяват отказите заради надвишаване на дохода, уточни иефът на социалните в Хасково Йозджан Мехмед.

Под председателството на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова НСТС разгледа на заседанието си и предложения за промени в две наредби – за професионалните заболявания и за пенсиите, и осигурителния стаж.

Решено беше дискусиите по тях да продължат в комисиите към Националния съвет за изчистване на противоречията между страните. Сред спорните въпроси е възможността наследниците да заплатят осигурителния стаж на наследодателите си за времето, когато те са учели във висше или полувисше училище, за да могат да получават наследствена пенсия.

Предложението за текста е на НОИ. „Това трябва да се обсъди още веднъж преди окончателното му разглеждане, защото става въпрос за своеобразно смесване между социално осигуряване и социално подпомагане”, коментира министър Адемов.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини