Международна кредитна агенция понижи рейтинга на НЕК

Кредитната агенция Standard and Poor`s е понижила кредитния рейтинг на  Националната електрическа компания от "ВВ-" на "B+" с негативна  прогноза. Дългосрочната перспектива пред компанията също остава  негативна, предаде БНР.

Основната причина за понижението на рейтинга са влошените кредитни  показатели на НЕК през изминалата година. Дълговете й са се увеличили на  около 2 и половина милиарда лева.

В решението си за понижаване на рейтинга агенцията е взела предвид  неблагоприятните регулаторни решения, зададени от ДКЕВР. Посочва се, че  НЕК не получава пълна компенсация за преференциалните цени за т.нар.  зелен ток, както и за електроенергията, произвеждана от топлофикациите.

Друга причина за свалянето на рейтинга на държавната енергийна  компания е невъзможността да се покрият разходи от 215 млн. лв. по  дългосрочните договори с големите въглищни централи. Бизнес рисковете  включват и несигурността по отношение на спрения проект АЕЦ "Белене"

По-рано днес Standard and Poor`s намали кредитния рейтинг на Украйна в следствие на ескалацията на напрежението в страната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини