Пишем с Турция нова Спогодба за транспорта

Българският транспортен министър Данаил Папазов успя да издейства гаранции от турския си колега Лютфи Елван, че повечето от основните искания на родните превозвачи ще бъдат изпълнение. След тежки преговори, който започнаха вчера следобед на знаковата за бранша среща в Анкара и продължиха повече от 6 часа, двамата министри се споразумяха за написването на напълно нова Спогодба за транспорта.

Действащата такава в момента е от 1977 г.

През първата седмица на март експерти от двете страни ще се срещнат в Истанбул, за да изготвят проектоспогодбата. Документът трябва да бъде готов до края на месеца и след обсъждане от двете страни да бъде подписан през април, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

Двамата министри се договориха новият документ да включва подготовка за пълна либерализация на разрешителния режим, която да обхване двустранните и транзитни превози, без превозите от и за трета страна.

За сметка на това обаче, по време на преговорите министър Папазов успя да договори и драстично увеличение на броя на разрешителните, издавани от Турция на българските превозвачи за трети страни. До момента те наброяваха едва 1100 броя за целия бранш у нас.

До влизане в сила на новата Спогодба, страните се договориха двете администрации напълно да съдействат на превозвачите, за да се облекчи дейността на фирмите при извършване на транспортни услуги на териториите на България и Турция

нова придобивка за логистите от двете съседните държави ще е

call centre в „Автомобилна администрация” в София и в Генералната дирекция по регулиране на сухопътния транспорт в Анкара. Той ще заработи от началото на март и целта му е да изпълнява функцията на „горещ телефон“, на който при проблеми на границата или съседната територия шофьорите да сигнализират.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини