Днес България и Турция делят баницата на транспорта

Целят транспортен бранш на България е вперил очи днес в Анкара. На среща там министрите на транспорта на България и Турция - Данаил Папазов и Лютви Елван ще умуват как да „разрежат“ транспортната баница, така че хем агнето да е цяло, хем вълкът да е сит.

Очаква се срещата да реши редица наболели от месеци проблеми с превозните документи между двете съседни държава, заради което българо-турската граница беше блокирана на три пъти през последните 8 месеца.

Освен на най-високото ниво, в разговорите ще участват представители от браншовите организации от двете държави. Българската страна отива на преговорите с три основни искания: увеличаване на броя на разрешителните, договарянето на предварителното им подаване и преразглеждане на всички договорени превозни документи.

Българският министър предупреди, че ако исканията ни бъдат отхвърлени, нашата страна може да анулира разрешителните на турските шофьори. В същото време превозвачите заплашиха да подновят незабавно блокадата на границата с Турция, ако не бъде намерено решение на проблема.

Така примирието всъщност остава само временно. Повечето шефове на родните браншови организации обаче остават песимисти за крайния изход от срещата в Анкара.

Все пак от бранша очакват на срещата да се достигне до решение за времевите ограничения за ТИР-овете. Те трябва да бъдат намалени и така родните камиони да могат да влизат по-рано на територията на Турция, обясни пред "Стандарт" Петко Ангелов, член на УС на Съюза на международните превозвачи. Той обясни, че един камион реално пристига от Германия за 6 дни, а турската страна не го пуска да влезе на нейна територия преди осмия ден.

Родните превозвачи очакват договорка да получим и повече разрешителни за трети страни. Към настоящият момент те са едва 1100 обясни Петко Ангелов от БАСАТ.

Друго от големите очаквания на нашите логисти е българският транспортен министър Данаил Папазов да съумее да се наложи над турския си колега за отпадането на фактурата като транспортен документ. Преди няколко месеца именно заради тях турските контролни органи налагаха необосновани глоби от 3000 евро на нашите шофьори, заради което се случи и една от блокадите на границата.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини