Кабинетът "Орешарски" оцеля

И третият вот на недоверие, внесен от ГЕРБ, не свали кабинета на Пламен Орешарски.

За оставката на правителството бяха 93, против 116, 8 бяха въздържал се от Атака.

След гласуването думата поиска премиерът. "Благодаря на всички депутати, които отхвърлиха вота и ги уверявам, че ние ще продължим да изпълняваме политиките, в това число и в системите за сигурност", обяви от парламентарната трибуна министър-председателят.

Народните избраници от опозицията бяха изключително шумни и премиерът призна, че има известно вълнение в залата. "Виждали сме го и друг път", се намеси председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Орешарски се зарече да подобрява системите за сигурност, призна, че има такъв потенциал и заяви, че това ще бъде неговата задача. Министър-председателят отново повтори, че аргументите за внесения вот на ГЕРБ са звучали единствено като самокритика.

С аплаузи от мнозинството преди гласуването бяха посрещнати представителите на кабинета. Проблеми с кворума нямаше- 156 депутати се регистрираха и дадоха начало на днешния работен ден на законодателния орган.

Две студентки разпънаха транспарант с надпис "Оставка". Депутатите от ГЕРБ се включиха в инициативата и скандираха "Оставка".

Транспарантът бе хвърлен върху депутатите от БСП. Председателят на НС Михаил Миков призова квесторите да си свършат работата и да не допускат безредици.

Припомняме, вотът беше внесен заради политиката на кабинета в сферата на вътрешните работи и сигурността.

От страна на ГЕРБ бяха изтъкнати шест основни аргумента за гласуване на недоверие на правителството. Сред тях е реформата в ДАНС,   която според опозицията е подчинена на задкулисни цели. Бяха отправени  остри критики и към управляващите по отношение на справянето със  ситуацията около бежанците.  От ГЕРБ критикуваха управляващите и за несправяне с битовата престъпност, както и с контрабандата.

Дебатите по вота, които се състояха в понеделник,  10 февруари, продължиха повече около 4 часа.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини