Близначки във Варна се казват Есен и Зима! В Русе растат Версаче, Бекъм и Пепси!

Георги, Александър, Виктория и Никол са най-често избираните български имена за новородени през миналата година. Имената на фолкдиви и герои от сапунки още са хит, двойните Иван-Асен и Ана-Мария са вече демоде. Варненка записа момиченцето си с името Мода и скандализира служителите в ГРАО, съобщава "Монитор".


Сензация предизвика майка, която кръсти двете си близначки Есен и Зима, съобщават служителите от регистрите за записване на новородените при варненските АГ болници и отделения.

Тя ги нарекла на сезоните, на границата между които са родени момичета, показва справка в именника на варненската АГ болница.

Проучване показва все по-голямото влияние на телевизията, знаменитостите и модата в избора на име. Така например през последните години в морската столица продължават да са популярни имената от попфолка на певиците Анелия, Преслава, Галена, Ванеса, Емануела, Алисия и Андреа.

Колкото е по-изкривено, толкова родителите си мислят, че е по-модерно, коментираха от регистъра на болницата. Посочиха и случай с бяло и русокосо новородено момченце, което било наречено Черньо. Не са малко и циганчетата, кръстените на герои от турските сериали като Ферия и Фериде, Кенан и Корай. Край морето са родени още мургавите Леонардо, Роберто, Жозефина, Карло, Сара, Фернандо и Освалдо. На голяма популярност продължават да се радват класическите имена като Александър с осъвременените му варианти Алекс и Алекса, както и Борис и Борислав, Теодор, Михаил, Цветелин и Ивайло, които също не са излезли от мода.

Според регистрите много от момчетата получават по-специфичните Самилиян, Полат, Диман, Лучиян, Елиян, Руселин, Янислав, Елиас, Дарен, Румил, Натаниел и дори Милодар. Предпочитани са и не толкова завъртяните Никол, Никола, както и Йоана, Дария, Даная, Даниел и Давид. Част от родителите пък са предпочели кратките имена като Нико, Тео, Миа, Ния, Дея, Саня, Зара и Алис. Сред бебетата, родени във Варна, едно от най-модерните имена за момче е Кристиян в различните му вариации, като Кристиан, Христиан и Християн, а при момичетата най-популярни са Марина и Карина. Актуалните преди години двойни имена като Иван-Асен, Мария-Антоанета, Анна-Мария, Цветана-Вера вече се срещат изключително рядко.

Сред имената, с които някога родителите са нарекли децата си, които днес срещаме всеки ден, са Небесна (Георгиева), която работи във варненски районен съд. Викат й Беси. Шефът на хотел "Черно море" във Варна се казва Кочо Мучев. Много нестандартно име има и ректорът на Медицинския колеж към МУ-Варна - проф. Негрин Негрев!

„Все по-малко бебета се кръщават и Калоян, Диана, Дарина, Галина, Десислава и Деница, а през последните 2-3 години дори почти не се срещат”, коментира шефът на болницата д-р Радослав Минков. Модерните допреди няколко години Габриела, Ивона, Симона и Траяна, Мартин и Мартина вече също не са толкова популярни. Традиционните мъжки като Иван, Йордан, Георги, Димитър, Петър, Тодор и Стефан също са демоде, както и женските Елена, Мария и Росица.

Варненци все по-рядко избират за децата си имената на цветя, а в случаите, в които се спират на тях, предпочитат по-екзотично звучащите Далия или Жасмина.
В Русе пък странни имена на децата си дават предимно ромите. В града растат две момченца, които се казват Версаче и Бекъм. Първото е на четири годинки, другото е по-малко на възраст.
Любимата марка дрехи на бащата станала повод родителите да кръстят сина си Версаче, когато той се появил на бял свят. След раждането му цялата фамилия започнала да поръчва вещи с логото на прочутата дизайнерска къща. В дома на момченцето спалнята има знака на Версаче, на лампите в тоалетната също е гравиран специалният символ. Родителите се надяват синът им да постигне поне част от известността на дизайнера и са решили да дават мило и драго, за да го образоват.
Амбицията им е дори да го изпратят в чужбина, но все още не си дават сметка, че в училище името на детето им – Версаче Красимиров, ще предизвиква присмех сред съучениците му.

Други роми пък са кръстили рожбите си Манчестър и Пепси. В многобройните фамилии живеят момиченца, които са наречени на героините от филма „Листопад” - Лейля и Ферхунде.

Но не само ромите кръщават децата си със странни имена. Няколко жени в Русе се казват Лимонка. Сред тях е пенсионирана лекарка, която се ползва с голям авторитет в гилдията.
В много от русенските фамилии продължава да се спазва традицията децата да носят имената на баба си или на дядо си. Затова и не са малко децата, които се казват Георги, Иван, Димитър или Мария.

Напоследък в Русенския районен съд зачестиха исковете на родители, установили се за постоянно в чужбина, с молба за смяна на собственото име на детето им. Мотивът е, че в другата държава то звучи смешно.

Наскоро магистратите разрешиха да се промени името на момченце, което се преместило да живее с родителите си в Белгия. На френски името му означавало „изпражнение”
Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини