Йовчев:Семейство от Кърджали, жертва на полицейско насилие, чака решение от Страсбург

Близо половината от зрелищните полицейски операции през мандата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов са били незаконни. Над 1300 акции за задържане на хора, при които са използвани физическа сила, оръжие и палки, са били проведени в последните 4 години. При 700 от тях служителите са прибегнали до употреба на сила, без да е имало необходимост и законово основание. В 200 от тези случаи маскирани ченгета са пращани да арестуват хора само с устно разпореждане.

Данните изнесе вчера ­вътрешният министър Цветлин Йовчев на пресконференция за дейността на МВР. В края на миналата година той възложи проверка на показните операции от 2009 до 2013 г. В обсега на ревизията попаднаха също спец­акции, проведени в мандата на служебния министър Петя Първанова, както и в този на самия Йовчев. Настоящият МВР шеф даде да се разбере, че нарушения при него няма. Стана ясно, че те са били при предшественика му Цветанов. Разписвани са от хора на различни управленски нива в системата.

Йовчев припомни случая с настоящия депутат от БСП Борислав Гуцанов, задържан при операция „Медузите“ по времето на Цветанов. Тогава спецполицаи нахлуха в дома на тогавашния общински съветник и пред невръстните му деца го задържаха. Той заведе дело в Страсбург и осъди държавата да му плати 40 000 евро обезщетение. Дело в международния съд води и бившият военен министър Николай Цонев, който бе унизен при ареста му по дело за подкуп, за което после бе оправдан. Решение в Страсбург чака и семейство Мустафови от Кърджали, станало жертва на полицейско насилие. „Можело е да ги извикат в районното, без да им пращат маскирани“, каза МВР шефът. 

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини