Най-пухкавото животинче (видео)

Това не е играчка, нито някое приказно създние от фантастичен филм. Пухкавта топка е жива и е Ангорски заек.

Има Германски и Гигантски ангорски зайци, Френски, Английски, Сатенен... Отглеждат се като домашни любимци или заради чудесната мека вълна. Във видеото можете да видите стопанката и нейния пухкав домашен любимец в романтична обстановка - той лежи в скута й, тя преде вълната, която сваля от гърба му.

От тази копринена при допир и много топла вълна се получават чудесни шалове и пуловери, шапки и ръкавички.

Козината на пухкавото животинче има нужда от груминг (прическа и сресване), а феновете на различните породи обменят опит и мнение в социалните мрежи.

Вълната е дълга 8-10 см и е тънка, нежна, пухкава и с копринен блясък. Заради тези й качества тя е изключително търсена и ценена.

От един ангорски заек при четирикратно стригане или скубене за 1 година се получава 150-350 г пухкава вълна, като има съобщение за получаването на 1142 г вълна във Франция от мъжки заек скубан петкратно.

Плодовитостта на ангорските зайци е добра, но малките растат бавно. Малките започват да се стрижат и скубят след като станат на 2,5 месеца. Цената на качествена вълна от ангорски заек (да не се бърка с ангора, което обикновено е вълна от ангорска коза) е примерно 10 щатски долара за унция (35 до 50 цента за грам).

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини