Ексминистър Дикме: ДАНС да провери "кухите" тютюневи квоти

Има опасност 50 млн. лева или половината от помощта на държавата за тютюнопроизводителите да не стигне до тях, а да се окаже в ръцете на т.нар. държачи на „кухи квоти" - хора, които между 2007 и 2009 г. са се регистрирали като производители, но в момента не отглеждат тютюн, обяви в ефира на Дарик бившият земеделски министър Мехмед Дикме. Той препоръча хората, чийто поминък е тютюнът, да настояват субсидии тази година да се плащат за произведено количество. Депутатът от ДПС Ахмед Башев призна за проблема с „кухите квоти", който облагодетелствал най-вече фирмите и заяви, че партията на всяка цена ще настоява за премахването на референтния период. Това е една несправедливост спрямо тези, които хранят днес семействата си с тютюн, смята Башев.Държавата не беше изяснила позицията ще премира ли отрасъла и за първи път изкупуването започна в средата на януари, когато обикновено кампанията приключва, посочи бившият земеделски министър."Държавата има произведени 25 000 тона тютюн, а субсидията ще бъде разпределена на база 54 000 тона тютюн", каза Дикме.Като разпределим тези 100 млн. лева от държавата сега, ще видим, че може би над 50 млн. лева ще отидат в ръцете не на хората, произвели тютюн, а при държачите на квоти, обясни Мехмед Дикме.
"Когато се е формирала референтната рамка за 2007, 2008, 2009 година, хора са записали, че отглеждат тютюн, а сега не се занимават с тютюнопроизводство, в това число и големи фирми, които ще получат стотици хиляди левове. Ако правителство, парламентът, държавата не вземат съответните законодателни мерки, тази порочна практика ще продължава до 2020 година", предупреди бившият земеделски министър.
Той не се ангажира с оценка пропуск или измама са заложените големи количества произведен тютюн между 2007 и 2009 г. Много лесно според Дикме принципът на премиране може да се промени, като се вземат данни от фирмите, купили тютюн и като се представи количеството пред държавата да се плати на самите производители.
"Така средният тютюнопроизводител ще вземе тази година средно над 4 лв./кг. премия, а по другия начин вероятността да вземе 2 лв. е почти минимална", каза той.
Той призова ДАНС да направи пълна проверка за 2008-а и да види как така за една година почти двойно е нараснал броят на хората и количествата, отглеждани в страната. "Това е една голяма измама и си направете сметка за десет години колко пари ще бъдат отклонени от хората, които се занимават с къртовски труд и ще бъдат прехвърлени в джобовете на хора със скъпи костюми и лъскави коли", каза Дикме.
Депутатът Башев обяви, че заради проблема с кухите квоти ДПС "настоява и ще работи за премахването" на референтния период 2007-2009 г. "Този проблем касае доста фирми, които се занимават с тютюнопроизводство и за които това не е хлябът за семейството, а е бизнес. Тези фирми, които сега получават стотици хиляди левове от този референтен период, независимо че някои от тях не отглеждат тютюн, те скачат сега срещу намеренията референтният период да се премахне, каза народният представител от ДПС.

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини