Четирима депутати отишли в Тайван без разрешение на Миков

Румен Йончев от Коалиция за България, Венцислав Лаков от „Атака“, Петя Раева от ДПС и Владимир Тошев от ГЕРБ използвали ваканцията oт 7 до 13 януари за визита в Тайван на разноски на тамошните власти.

Обикновено страни, които имат проблеми, канят чужди делегации и след това използват визитите с пропагандна цел независимо от това, че тази делегация може да не е поела никакви ангажименти. Заради това хората трябва да са много внимателни, когато представляват политически групи и държавата.

Това коментира евродепутатът от БСП Илияна Йотова по bTV, след като вчера избухна втори скандал след самодейната визита до Сирия на червения депутат Страхил Ангелов, която се оценява като още по-сериозен дипломатически гаф.

Оказа се, че народни представители от четири групи в НС се разходили до Тайпе на своя глава въпреки забраната на Михаил Миков, съобщи в. „Преса“.

Румен Йончев от Коалиция за България, Венцислав Лаков от „Атака“, Петя Раева от ДПС и Владимир Тошев от ГЕРБ използвали ваканцията, за да отскочат до Азия. От 7 до 13 януари те били в Тайван, а разноските за визитата им били платени от тамошните власти.

„Отказал съм всякакви посещения в Тайпе и категорично не споделям такива визити, защото това противоречи на разбирането за единен Китай, което е официалната българска позиция. Заявил съм я включително и аз при последното ми посещение в Китай“, каза Михаил Миков.

Нито една държава в ЕС не е признала Тайван. Само 15 страни, сред които Гамбия, Гватемала, Хондурас, считат, че тя съществува в правния мир. Дори и САЩ не са признали Тайпе.

„Тази група не е отишла със санкцията на парламента и е като кръжок по пожелание, но това означава непознаване на политически и междудържавни отношения“, коментира днес Йотова.

Тя определи поведението на депутати като доста лекомислено.

Според нея в нито една европейска страна не може да се допусне канещата страна да поема разноските на една чужда делегация.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини