Светият синод избира нов Неврокопски митрополит

Светият Синод се събра вчера, 18 януари, на специално заседание, по време на което изслуша доклада на Видинския митрополит Дометиан - наместник на овдовялата Неврокопска епархия, на когото църквата беше възложила организирането на изборите за нов Неврокопски митрополит - наследник на приснопаметния митрополит Натанаил.

От доклада стана ясно, че изборът в Гоце Делчев на 12 януари е протекъл прозрачно, съобразно с каноните и Устава на БПЦ-БП, при идеален ред. Жалби по провеждането на избора в оказания от Устава тридневен срок от участници в избора не са постъпили. Документацията по избора е изрядна. Така Светият синод отхвърли претенциите на свещеници от Банско, които твърдяха, че изборите за епархийски наместници са проведени под натиск и следва да бъдат анулирани, с което следва да се отложи и избора за Неврокопски митрополит.

Кандидати да наследят приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил са Мелнишкия епископ Серафим и Браницкия епископ Григорий. Мелнишкият епископ Серафим получи 30 гласа, а Браницкият епископ Григорий - 28 гласа.

На 19 януари в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" ще се извърши каноническия избор за Неврокопски митрополит. Литургията ще започне около 9:00 часа, а самият избор след 10:00 часа. Патриархът ще се обърне към митрополитите и изборът ще започне, като първо патриарх Неофит, а след него и останалите митрополити по старшинство ще влизат един по един в олтара на параклиса и върху разтворено св. Евангелие върху светия Престол собственоръчно ще изписват името на своя избраник - един от двамата епископи – Серафим или Григорий - избрани от епархийските избиратели предната неделя. В същото това време двамата епископи молитвено ще участват в светата Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски". Веднага след това патриарх Неофит ще преброи подадените гласове и ще оповести резултата от избора.

Новоизбраният Неврокопски митрополит ще бъде въдворен на своята митрополитска катедра на следващия ден – 20 януари.

Кандидатите

Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Серафим, с мирско име Динко Желязков Динков, е роден на 4 юли 1974 г. в с. Зорница, обл. Бургас. Средно образование авършва в Математическата гимназия в гр. Ямбол през 1992 г. Завършва висше образование в Лесотехническия университет - София, специалност "Ландшафтна архитектура" през 1997 г., а през 2011 г. - Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1997 г. постъпва като послушник в манастира "Св. Георги", гр. Хаджидимово, Неврокопска епархия. От м. януари 1999 г. до м. септември 1999 г. отбива военната си служба. На 18 ноември 2000 г. е постриган за монах в манастира на послушанието си от Неврокопския митрополит Натанаил. Същият го ръкополага за йеродякон на 19.11.2000 г. и за йеромонах - на 20.12.2000 г. Като йеродякон и йеромонах изпълнява различни послушания в манастира, обслужва и близки към манастира енории. За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 1 юли 2006 г. От м. септември 2008 г. архим. Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир.

На 18 декември 2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата "Мелнишки" в ПКСХП "Св. Александър Невски" и е определен за викарий на Неврокопския митрополит. На 17 декември 2013 г. е един от двамата избраници на Епархийския избирателен събор във Варна за Варненски и Великопреславски митрополит.

Браницкият епископ Григорий (Цветков) е роден на 19 септември 1970 г. в Ботевград. Средно образование придобива в Природоматематическата гимназия в града. През 1995 г. завършва двугодишния паралелен курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" в София. Приема монашеско пострижение на 17 ноември 1996 г. в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" от Неврокопския митрополит Натанаил, който му дава и монашеското име – Григорий. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година – за йеромонах. Заради монашеското послушание и усърдие е възведен в архимандритско достойнство на 21 декември 1998 г. През 1999 г. се дипломира в богословския факултет на Атинския университет "Каподистрия".

С благословението на Неврокопския митрополит Натанаил преминава на послушание в Софийска епархия. На 1 ноември 2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия. По предложение на патриарх Максим на 29 октомври 2010 г., в съборния храм на светата Троянска обител "Успение Богородично", когато се отбеляза и 96-годишнината на патриарха, се извършва епископската му хиротония с титлата "Браницки"от Неврокопския митрополит Натанаил. Браницки епископ Григрий е назначен за втори викарен епископ на Софийския митрополит.

На 7 февруари 2011 г. Св. Синод взима решение да назначи Браницкия епископ Григорий за игумен на Троянската света обител, считано от 08.02.2011 г. Въдворяването на еп. Григорий за игумен на светата обител е извършено от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил на 20 февруари 2011 г., неделя.

Read more: http://society.actualno.com/Svetijat-sinod-izbira-nov-Nevrokopski-mitropolit-news_12308.html#ixzz2qpJjPCz4

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини