Русия обвинява ЕС за агресивна подкрепа на хомосексуалистите

Като реакция на остри критики от ЕС относно правата на човека в Русия, доклад на руското външно министерство обвинява Брюксел в „неолиберални ценности“.

Европейският съюз и неговите страни членки се опитаха през  2013 г. да наложат "неолибералните ценности като универсален начин на живот" на международната общност, посочва в доклад  руското външно министерство, цитирано от ДПА и БТА.

"Това се вижда особено ясно в тяхната агресивна подкрепа към правата на сексуалните малцинства", отбелязва докладът.

Докладът бе публикуван след година на необичайно остри  критики, отправени от ЕС и други западни държави срещу  положението с правата на човека в Русия, включително срещу новия закон, на който се гледа като нарушаващ правата на  хомосексуалистите.

Руското министерство подчертава т. нар. от него опити "да се  наложи на други страни чужд възглед за хомосексуализма и еднополовите бракове като норма на живот и някакъв вид  естествено социално явление", който заслужава държавна подкрепа.

Ведомството допълва, че този подход е предизвикал съпротива  в страни с традиционно либерално отношение към гейовете като  Франция, където имаше масови протести срещу легализирането на  еднополовите бракове миналата година.

Същевременно докладът осъжда Европейската комисия, за това, че е показала "упорита съпротива" да предприеме действия по  т. нар. в него масово нарушаване на правата на рускоговорящото  население в Латвия и Естония, членки на ЕС и бивши съветски  републики.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини