Иран забрани мъже и жени да си пишат в интернет

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей  забрани чата в интернет между мъже и жени, които не се познават, като за  целта издаде религиозен указ "фетва", съобщи телевизия "Ал Арабия", предаде БГНЕС.

"Като се има предвид липсата на морал, която често е свързана с това,  чатенето в интернет се забранява", се казва в указа, поместен на сайта на върховния водач на Иран.

Религиозен закон в този смисъл беше приет  няколко дни след като иранските власти блокираха популярното приложение  WeChat, което позволяваше на собственици на смартфони да имат достъп до  социалните мрежи.

В същото време редица представители на иранските власти, включително  президентът Хасан Рохани, имат активни акаунти в социалните мрежи  Фейсбук и Туитър. През ноември м.г. министърът на културата Али Джанати  предложи да се отмени забраната за ползване на популярни социални мрежи и  да се даде свободен достъп до тях.

В Иран действа строга цензура в интернет. Държавните органи и религиозните институции контролират  съдържанието и разпространението на информация включително печатна и музикална продукция, произведения на изобразителното изкуство, фотографски материали, филми, радио и телевизионни предавания.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини