Невиждана телевизионна война - Би Ти Ви срещу Нова

Небивала и невиждана по родните географски ширини телевизионна война е в ход от няколко месеца. Нова и Би Ти Ви са се хванали гуша за гуша в битка за рейтинги, водещи, продуценти, реклами и предавания.

"Нова тв безпрецедентно краде водещите ни, лицата, които ние сме създали. Това е плод на творческа немощ", рипнаха от Би Ти Ви в безпрецедентна фронтална атака срещу своя конкурент.

Това се случи, след като изгубиха поредната си свидна рожба - знаковото лице Ани Салич мина в Нова заедно с мъжа си Бранко. Това е поредният нежелан трансфер след Виктор Николаев, Ани Цолова и Миролюба Бенатова.

Кой е следващият? Това е най-резонният въпрос при създалата се ситуация. По признанията на самото Би Ти Ви конкурентите им изкушават почти ежедневно водещите им с тлъсти финансови анонси. По данни на ПИК един от най-често пазарените е лицето на Би Ти Ви - новините Юксел Кадриев. Засега той удържа фронта, но знае ли човек... Особено ако ти предложат една торба жълтици!

Кражбата на водещи обаче е само видимата част от небивалата експанзия на Нова и нейните собственици на родния медиен пазар. Още по-интересни процеси текат на полето на интернет - сайтовете, където Нова телевизия се очертава като скорошен монополист. Това се случва след покупката на гиганта "Нет инфо", включващ най-популярната българска поща abv.bg, сайта за видеосподеляне vbov7, новинарската агенция vesti.bg и шумно рекламирания сайт за прогнози на времето sinopjik.bg.

Експерти твърдят, че Нова преговаря за още поне дузина водещи интернет медии, сред които най-популярната спортна и един голям женски сайт.

В портфолиото на компанията е най-голямото дамско списание "Ева". Говори се за още по-нарастващи интереси и в областта на печатните издания...

Докъде ще се стигне? Защо Нова завзема нови и нови територия извън телевизията? Защо босът Дидие Щосел си купи свърхбаровски имот до Докторската градина за няколко милиона евра? Нали е просто назначен мениджър от чуждата компания - собственик с мандат? Нима се готви да векува в България?

И какво е изобщо това разточително пиленее на пари, тази демонстрация на финансова мощ? За заплати на водещи, за покупка на медии, за автореклами, за пазаруване на недвижими имоти? Откъде са парите и истина ли е, че Нова телевизия си и има и български съсобственик в лицето на Бойко Борисов, както упорито се твърди в публичното пространство?

И най-големият въпрос: ако е истина, означава ли това, че Борисов създава нов, паралелен монопол на този на групата около Цветан Василев?

Битката тепърва ще се разгаря, но идеята ни е, че това не е просто битка между две телевизии. Зад кулисите надничат далеч по-сериозни бизнес и политически интереси, маскирани като медийна война и конкуренция. Впрочем, последната дума звучи направо неприлично за родните реалии, защото отдавна е изпразнена от съдържание. И въобще имаме ли още Комисия за защита на конкуренцията?

Източник: http://pik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини