Корупционният скандал в Турция: Искат сваляне имунитета на трима министри

Водещият разследването прокурор в рамките на мащабната операция за корупция и подкупи, разтърсила Турция от вчера, е подготвил искане за сваляне на имунитета на трима министри, предаде Агенция "Фокус".

Според твърдения на телевизионния  Канал Д,  заснети са кадри, на които се вижда как задържаният бизнесмен  от ирански  произход Реза Зерраб дава подкуп от 1,5 милиона долара на  неназован  друг турски министър. Посочва се, че прокурорът ще изпрати в  Меджлиса  искане за сваляне на депутатския имунитет и на този четвърти  турски  министър, посочи още вестник „Заман”.

Същевременно турските медии вече спекулират дали тримата министри, които са замесени в случая пряко или косвено, няма да се разделят с местата си в правителството. Причината - догодина предстоят местни избори в Турция. Кулоарната информация визира една от възможните формули за ревизия като „3+3+3”.  Според нея на мястото на кандидатиралите се за кметове трима министри се  назначават нови лица и едновременно с това се извършват промени в други  три министерства, пише вестник "Миллиет".

След разследването и операцията на полицията вече е  актуално и  евентуалното отстраняване на тримата министри, чиито синове  са задържани. Това означава, че е напълно възможно извън състава на  турското правителство да останат девет сегашни министри.

Същевременно турският премиер Реджеп Тайип Ердоган оцени разтърсилия  страната мащабен корупционен скандал като една „много мръсна операция”. Турският  министър-председател посочи, че правителството е наясно със  ситуацията,  която оцени с израза „държава в държавата”, като се закани в  най-скоро  време ще бъде разкрит този заговор и неговата  „организационна  структура”. Ердоган предварително обобщи, че става  въпрос за нова стъпка  за дестабилизация на страната от заинтересованите  среди, които не успяха да направят това по време на масовите протести в Турция, стартирали с палатковия лагер в парка „Гези” на площад  „Таксим” в Истанбул

Днес премиерът Реджеп Тайип Ердоган провежда традиционната си седмична  среща с президента на Турция  Абдуллах Гюл. На нея се  очаква да бъде направена оценка и на проекта за ревизия на кабинета.  Една от  злободневните теми в публичното пространство е също така дали ще бъде сменен и вицепремиерът и говорител на турското правителство Бюлент Арънч. Арънч си позволи да критикува публично Ердоган заради идеята му да няма смесени общежития в университетите в страната.

Синовете на трима турски министри бяха арестувани вторник сутринта в рамките на обширно разследване за предполагаема корупция, свързана с търгове за обществени поръчки.

Агенти от дирекцията на финансите в управлението за национална сигурност навлязоха в различни квартали на Анкара и Истанбул, където арестуваха най-малко 20 души, за които има подозрения, че са получавали подкупи и са вършили измами с търгове за възлагане на строителство на социални жилища от правителствената агенция за жилищно строителство. Губернаторът на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу потвърди пред журналисти за предприетата "операцията на съдебните власти", но не разкри самоличността на заподозрените.

Сред арестуваните фигурират синовете на министрите на вътрешните работи, на икономиката и на жилищното строителство, които са членове на управляващата ислямистко-консервативна Партия на справедливостта и развитието. Арестувани са също президентът на голямата публична банка „Халкбанкасъ” и известни бизнесмени от строителния отрасъл.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини