Питейната ни вода – пълна с отрови

Малцина знаят, че водата от градската канализационна мрежа, с която готвят и се мият, е поне 20 пъти по-мръсна от кладенчовата. Тук дори не става дума за едрите примеси в нея, които не са рядкост. Или за това, че е мътна. Чешмяната вода носи болести, някои от които смъртоносни.

Защото съдържа хлор. Известно е, че за да се пречисти, водата се хлорира. Хлорът убива всяко живо същество, включително и полезните бактерии. Но остава в нея и е неуловим за съвременните филтриращи системи. Хлорът попада в човешкия организъм, дори когато водата е преварена.

Само че никой у нас не контролира какво количество от този коварен химикал се слага в чешмяната вода. Това признава Христина Димова, експерт по контрол на питейната вода в Пловдив. „Всеки хвърля колкото му падне хлор, за да се предпази от отговорност при евентуални епидемии от дизентерия", каза специалистката. А той превръща фенолите, които естествено присъстват във водата, в безцветни хлорфеноли. И при кипенето й се получава изключително токсичният диоксин. Той пък е причина през последните години много да зачестят алергиите и раковите заболявания.

Според Христина Димова, чешмяната вода у нас съдържа и наднормени количества тежки метали, които са канцерогенни. Какви са обаче тези количества, се пази в пълна тайна. Причината за замърсяването с метали е, че водата преминава през жестоко корозиралите стари тръби на водопроводните мрежи в градовете и селата.

Никой никога не е информирал българина и какво количество пестициди и нитрати от азотните и другите изкуствени торове, просмукани от подпочвените води, текат на воля от чешмата в дома му. Под сурдинка се мънка, че нитратите се превръщат в тялото ни в нитрити, които пък реагират с хемоглобина в червените кръвни клетки. И кръвта не може да доставя достатъчно кислород на клетките.

Какво тогава ни остава да пием? Колкото до болестотворните организми, можем да преваряваме водата - те загиват, ако е кипяла 1 минута. Втори вариант – да се доверяваме само на бутилираните води. Ето я голямата илюзия, която пълни джобовете на предприемчиви и нагли търгаши. Бутилираните води са 2 вида. Т.нар. изворни просто са налети от някоя чешма, чиято чистота никому не е известна. Всеки може да отиде до който си иска водоизточник, да бутилира и да нарече съдържанието на шишетата „Натурална изворна вода". Колкото до втория вид – минералните води, над контрола на които най-сетне трябва да се наложат драконовски мерки. Защото епизодичните проверки от санитарните власти се изразяват в измервания на 13 химикала и бактерии – по-малко от една четвърт от следените субстанции на чешмяната вода. А и производителите на минерална вода правят измервания когато им е удобно - щом условията са благоприятни за по-добър резултат. Да не говорим какви рушфети се въртят около споменатия контрол.

Не е тайна още, че флуоридът в много от минералните води е в прекалено високи количества. Той се натрупва в организма и може да доведе не само до остеопороза, но и разсипва зъбите. И ако такава вода се пие ежедневно, тя се превръща в истинска бомба за всеки от нас. Дори в малка доза флуоридът е токсичен за централната нервна система и уврежда мозъка. Внимание! Флуоридът в минералните води на Хисар, Девин, Велинград, Ракитово, Михалково, Клептуза, Горна баня и Банкя, е в пъти повече от допустимите норми.

Идва ред и на пластмасовите бутилки, в които се продава минералната вода. Лекари от университета в Хайделберг, Германия, откриха антимон във води, съхранявани в пластмасови бутилки. Тази отрова предизвиква гадене, повръщане... дори смърт. Английски учени пък доказаха, че някои съставки, използвани при производството на бутилките за минерална вода, предизвикват рак на простатата при мъжете. И предупреждават – никога не използвайте повторно пластмасовата бутилка за наливане на вода или други течности! Не случайно известната френска скъпа вода „Евиан" се продава в стъклено шише.

Още един съвет: бягайте от т.нар. диспенсъри - автомати за озонирана вода, станали напоследък истински хит в учреждения, офиси, дори и в детски градини. Съвсем пресните изследвания на РИОКОС /Районна инспекция за опазване и контрол на околната среда/ показаха, че поне 30% от тях са преносители на болестотворни бактерии.

И като се има пред вид, че проверките са направени само в някои лицензирани фирми, а сладкият бизнес с апарати за вода се върти от стотици нерегистрирани компании, процентът на опасните апарти е сигурно над 70%, твърдят специалистите. Остава само да чакаме кога ли ще избухне и тази бактериологична бомба...

Източник: http://www.snews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини