Европейският съюз спря преговорите за асоцииране на Украйна

Европейският съюз обяви в неделя, че спира всякаква работа с Украйна по споразумението за търговско и политическо асоцииране на страната. Причината е неспособността на правителството в Киев да даде убедителен ангажимент, че иска да подпише подобна сделка.
 Новината съобщи в Туитър европейският комисар за разширяването Щефан Фюле, според когото думите и делата на президента Виктор Янукович и неговото правителство, "се раздалечават все повече и повече, а аргументите им нямат нищо общо с реалността".

Фюле писа, че казал на украинския първи вицепремиер Серхий Арбузов миналата седмица в Брюксел, че по-нататъшните преговори за споразумението са обусловени от ясен ангажимент от страна на Киев да го подпише.

"Не получих отговор. Работата се прекъсва", посочи Фюле в социалната мрежа.

До последно преди срещата в края на ноември на върха на ЕС с бившите съветски републики от т.нар. Източно партньорство във Вилнюс се очакваше Янукович да подпише, но той отказа в полза на по-близки отношения с Москва.

Това предизвика масови протести в Киев, а официално властта продължава да твърди, че скоро ще подпише асоцииране с ЕС. В Брюксел обаче се съмняват в искреността на тези твърдения и оспорват заявлението на премиера Николай Азаров, че страната се нуждае от 20 млрд. евро помощ, за да се адаптира към търговския режим на асоциирането.

На разговорите на т.нар. кръгла маса между управляващи и опозиция в петък не се стигна до нищо. Президентът обеща, че няма да има повече разгонване със сила на протеста, и заяви готовност да амнистира част от арестуваните и обвинени в насилие демонстранти. По-късно задържаните бяха пуснати, но не бяха снети обвиненията срещу тях. Нямаше и дума по исканията на опозицията за оставка на правителството, предсрочни парламентарни и президентски избори и ангажимент да подписване на споразумението за асоцииране.

В събота бе отстранен кметът на Киев- отново заради насилието по площада.

Азаров каза, че сделка с ЕС при сегашните условия ще предизвика тотален крах в икономиката на Украйна, масова безработица и политическа нестабилност.

Правителството настоява, че без милиарди евро финансова помощ от Европа страната няма да издържи на евентуални търговски санкции от Русия, които може да последват асоциирането с ЕС.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини