ООН влиза в бежанския лагер в Харманли

Бежанският център в Харманли вече е под постоянното наблюдение на

Върховния комисариат за бежанците към ООН /ВКБООН/.

Представител на организацията в лагера ще е хърватинът Владимир Смолян. Днес той огледа условията, при които живеят настанените в бившото военно поделение. Задачата му е да координира действията в лагера и да подава ежедневна информация за нуждите на имигрантите.

Комисариатът ще раздава веднъж на ден топла храна в центъра в Харманли, който е най-населеният лагер в цялата страна. Храната засега е осигурена за месец. Наета е и фирмата, която ще я доставя.

Пристигането на Владимир Смолян в Харманли е в следствие на обещанията от преди две седмици на върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш. При посещението си в България, в присъствието на министър-председателя Пламен Орешарски, той обеща помощ за страната ни за справяне с бежанската криза. Гутериш призова останалите страни членки на ЕС да споделят бремето.

Върховният комисар на ООН за бежанците обяви, че ще стартира програма, която ще включва изпращането на персонал на ВКБООН и партньорски организации за по-бързото разглеждане на молбите за закрила, както и предоставянето на помощи, с които ще бъдат посрещнати най-належащите нужди на сирийските бежанци.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини