100 фирми от Хасково и Узункюпрю се тестват онлайн дали са с еко

По 50 фирми от региона на Хасково и още толкова от турския Одрин са включени в пилотния регистър на онлайн тест за това дали са екологичоно чисти.

Интернет платформата е създадена в рамките на съвместен проект на Хасковската търговско-промишлена палата и тази на гр. Узункьопрю по програмата за трансгранично сътрудничество.

На интернет страницата на проекта фирмите могат да се регистрират сами, да въведат данни, които по принцип не биха дали пред инспекторите. Така могат да проверят на какво ниво са компаниите или предприятията им по еко европейските критерии.

Платформата предлага и варианти как да се отстранят нередностите, отчетени при тестуването. Улеснението ще е за инвеститорите, той като вместо да трупат санкции от контролните органи, привеждайки дейността си в полза на опазването на околната среда, те могат да си спестят доста средства.

Проектът ще има и продължение. В следващия програмен период той ще бъде надграден с нов, който ще има основна цел финансиране на фирмите за отстраняването на слабите им места и въвеждането им в синхрон с екозаконодателството, подчерта при заключителната среща по проекта председателят на ХТПП Янчо Янев в присъствието на колегата си от Узункьопрю - Исмаил Шамбаш.

 

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини